Pontus Järlund, distriktsläkare

Pontus Järlund har jobbat som distriktsläkare i nio år. Idag jobbar han på Gröndals vårdcentral. Pontus anser att bemötande och medicinsk förmåga i kombination är det som gör mötet med patienterna riktigt bra. Se filmen med Pontus här.

Pontus Järlund

"Bemötande är ett helt avgörande verktyg i grunden. Utan det kommer man inte fram, men med en medicinsk avancerad förmåga ovanpå det." 

Vad driver dig i jobbet?

Det roligaste är ju när det är patienter som verkligen behöver hjälp. Kanske till och med har varit i en massa andra sammanhang och liksom inte har fått så jättebra hjälp. Och man känner att det här funkar och jag har bra möjlighet att kunna göra något ganska avgörande för de här patienterna. Det är det häftigaste!

Vilka egenskaper behövs i ditt jobb?

Man måste ju vara intresserad av folk. Man måste tycka det är roligt att träffa väldigt mycket folk på en fullbokad mottagning.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det allra bästa är mötet med patienterna. Det är ju det som fyller på med mycket energi. Trots att du har träffat tusentals patienter genom åren, så dyker det hela tiden upp någon som ställer en helt ny fråga, som jag aldrig har hört.

Då behöver jag liksom kunna bemöta det, fundera vad det betyder, ta reda på vad man ska göra, slå upp saker, kommunicera med andra. Men det är ju liksom jag som håller i patienten och håller i kontinuiteten och är patientens egen doktor i det här klurandet att ta reda på vad det är eller vad vi ska göra och hur vi ska ta hand om det. Det är jättekul.

Du har jobbat både i landstinget och i privat regi, varför kom du tillbaka?

Jag tycker inte det är så väldigt stor skillnad att jobba generellt inom Capio eller inom landstinget. Däremot så var det just en rolig arbetsplats i sig, som jag var ute efter. Jag kände en del av dem som jobbade här och visste att det var bra folk. Jag tänkte att det var en bra stämning och det var det.

Vad är framgångsfaktorn?

Bemötande är ett helt avgörande verktyg i grunden. Utan det kommer man inte fram, men med en medicinsk avancerad förmåga ovanpå det. Då kan det bli riktigt bra.

Tack Pontus!

Jobba med Pontus

Vill jobba på en lika rolig arbetsplats som Pontus? Du hittar alla våra lediga läkarjobb, inklusive AT- och ST-tjänster, i Stockholms läns landstings jobbank.