icon-newsNyheter

Nyheter

Förnya dina recept inför sommaren

Har du de läkemedel du behöver inför sommaren? Förnya ditt recept i god tid. Det enklaste sättet att förnya recept är att skicka en förfrågan till vårdcentralen genom att chatta med oss. Ladda ner appen Alltid öppet eller gå in via webbläsare på alltidoppet.nu.

Det är en läkare som bedömer om du kan få ett nytt recept utan att ni behöver träffas. När receptet är förnyat får du ett meddelande om att du kan hämta ut medicinen på ett apotek.

Publicerad: 2024-05-13
Kontakt

Kontakt

Boka tid


Boka digitalt

Använd vår digitala tjänst Alltid öppet. Där kan du utföra olika vårdärenden, se kallelser och chatta med oss för rådgivning och tidsbokning.
Logga in i Alltid öppet 

Boka tid via telefon 
Telefonnummer: 08-123 388 00
Telefontid: Vardagar 8-17

Välkommen att ringa och boka tid. Om du vill slippa vänta i telefonkö kan vi ringa upp dig. Du knappar in ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.

Telefontider husläkare
Telefonnummer: 08-123 388 15
Du som har fast läkarkontakt hos oss kan ringa direkt till din läkare måndag, tisdag, fredag klockan 8.15-9

Hemsjukvården och äldremottagningen 
Telefonnummer: 08-123 388 90
Telefontid: Vardagar 13.30-14.30

Avboka tid
Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.

Tolk
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Videomöte


Vi kan boka videomöte med dig
Vi kan erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i Alltid öppet, antingen via appen eller webbsidan alltidoppet.nu

Videomöte med läkare – när du vill få tid snabbt 
Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. I videomötet möter du en läkare från någon av de offentligt drivna vårdcentralerna i Region Stockholm. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.

Avgifter 
Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Ombud för barn
Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.

Tolk
Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk

Support tekniska frågor 
Läs mer om hur du laddar ner appen, hur ett videmöte går till och hur du kan få teknisk support på Alltid öppets webbplats

Öppettider


Vårdcentralens öppettider
Måndag 7.30-18
Tisdag 7.30-17.30
Onsdag 7.30-18
Torsdag 7.30-17
Fredag 7.30-17

Laboratoriets öppettider
Måndag-torsdag 8-11

Akuta prover i samband med läkarbesök
Måndag-torsdag 8-15 och fredag 8-11.30

Alltid öppet


I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.

I appen kan du som är listad hos oss:

 • Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
 • Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
 • Få kallelser och personligt anpassad information från vården
 • Förnya recept genom chatten
 • Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Vårdcentral online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
 • Möta oss i ett videomöte
 • Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden

Läs mer om hur tjänsten fungerar

1177.se - e-tjänster


På 1177.se kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården dygnet runt. Du kan till exempel omboka och avboka tid eller förnya recept. Du behöver ha BankID för att logga in på 1177.se. Här är en del av innehållet du får vid inloggat läge:

Läs din journal 
Du som är över 16 år kan läsa följande information i inloggat läge:

 • journalanteckningar
 • vissa provsvar
 • diagnoser
 • vårdbesök

All information som finns i journalen kan inte visas på grund av tekniska begränsningar. Det kommer att läggas till mer information så snart det blir möjligt. Den äldsta journal-informationen är i de flesta fall från 1 januari 2016.

Översikt recept och läkemedel 
Du får ta del av de elektroniska recept där du har något kvar att hämta ut och kan se vilka läkemedel du har hämtat ut i Sverige under de senaste 15 månaderna. Du kan också se de tillfällen då förskrivare, farmaceuter och sjuksköterskor har läst vilka läkemedel du har hämtat ut.

Förnya recept
När ditt läkemedel börjar ta slut förnyar du det enklast via nätet. Du loggar in och väljer den vårdcentral som gett dig receptet. Mottagningen bedömer om de kan förlänga receptet eller om de behöver träffa dig först. Vårdpersonalen förlänger receptet och du får ett meddelande när det kan hämtas ut på apoteket.

Information om ditt högkostnadsskydd för läkemedel och hjälpmedel 
Du kan ta del av hur mycket du under högkostnadsperioden har betalat för läkemedel och hjälpmedel som ingår i högkostnadsskyddet. Du kan se om du får någon rabatt vid nästa köp och hur mycket mer du behöver betala innan du får frikort.

Logga in på 1177.se

Praktiskt vid besök


Kollektivtrafik
Buss: 172 eller 740
Tunnelbana: Röda linjen, hållplats Masmo.

Parkering
Vårdcentralen har 7 stycken parkeringsplatser som finns alldeles utanför vårdcentralen. P-skiva behövs och ni får stå där gratis i 3 timmar.

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177:s e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

Välj oss som din vårdcentral

Välj oss som din vårdcentral

Vi erbjuder vård med hög kvalitet och omtanke. Välkommen att välja oss som din vårdcentral!

Du listar dig enkelt hos oss via e-tjänsten på 1177. Vi kan även ordna det på plats när du kommer. 

Du har även möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Fördelen med en fast läkarkontakt är att läkaren kan lära känna dina behov och ge dig en samordnad och kontinuerlig vård.

Lista dig hos oss via 1177.se

Vi erbjuder

Vi erbjuder

Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.

Läkarmottagning

Telefontider husläkare
Telefonnummer: 08-123 388 15
Du som har fast läkarkontakt hos oss kan ringa direkt till din läkare måndag, tisdag, fredag klockan 8.15-9

Läkarmottagningen erbjuder

Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.

Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.

På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.

Sjuksköterskemottagning

Besök till sjuksköterska bokas via telefon: 08-123 388 00

Sjuksköterskemottagningen erbjuder

På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.

Astma/Allergi/KOL

För att komma till oss måste din läkare först skriva en remiss.

Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder

Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.

Sluta-Röka-Linjen

Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.

Läs mer på slutarokalinjen.se

Barnavårdscentral

Besök gärna barnavårdscentralens egen hemsida för mer information.

Barnavårdscentralen erbjuder

Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.

Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.

Diabetesmottagning

Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.

Fotsjukvård

Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:

 • diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
 • cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.

Hemsjukvård

Kontakta hemsjukvården via våra disktriktssköterskor.

Telefonnummer: 08-123 388 90
Telefontid: Vardagar 9-10

Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.

Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.

Provtagning

Laboratoriets öppettider

Måndag-torsdag 8-11

Allmänt vid provtagning 
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.

Fastande prover 
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.

Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.

Urinprov 
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.

Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.

Psykisk ohälsa barn och unga

Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.

Vi samarbetar med annan vårdgivare kring behandling vid psykisk ohälsa hos barn och unga. Vid behov kan vi hänvisa vidare efter en första bedömning.

Psykisk ohälsa vuxna

Psykosocial mottagning erbjuder

Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om nedstämdhet, oro, ångest, sömnsvårigheter, svårigheter att hantera stress, krisreaktioner eller beroendeproblematik. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidareremittering.

I första hand kommer du till oss via en remiss från våra läkare på vårdcentralen som gör en första bedömning och eventuell medicinsk behandling.

Men du kan också ta kontakt med oss direkt för att boka ett första bedömningssamtal och planering för behandlande kontakt. Du når oss via våra direktnummer, via meddelande på 1177 eller via chatten på appen Alltid Öppet.

Vi har möjligheter att träffas på plats på vårdcentralen eller via videolänk.

Vi som arbetar här är legitimerade psykoterapeuter med lång och bred erfarenhet av att arbeta med psykisk ohälsa i olika former och med evidensbaserade behandlingsformer som KBT, PDT, EMDR och schematerapi.

Imor Hermann, leg. psykoterapeut: 070-165 54 32 
Munevera Spirtovic, leg. psykoterapeut: 070-165 51 73

Vid behov av akut hjälp
Om du har tankar på att skada dig själv eller känner att du inte orkar mer, så ska du direkt söka hjälp på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112. Du kan också alltid ringa sjukvårdsrådgivning på telefon 1177 för rådgivning.

Vaccination

Prislista vaccinationer

 • Årlig influensavaccin: 350 kronor per dos.
 • Pneumokockvaccin: 560 kronor per dos.
 • TBE, vuxen: 475 kronor per dos.
 • TBE, barn upp till 15 år: 450 kronor per dos

För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler. 

Äldremottagning

Du når äldremottagningen utan knappval genom att ringa:
08-123 388 90

Telefontid
Vardagar 13.30-14.30

När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Suzana Turkalj Pavlakovic

Verksamhetschef, specialist i allmänmedicin

Anna Ahlsten

ST-läkare

Bo Edelstam

Specialist i allmänmedicin

Daniel Söderberg

AT-läkare

Enas Gailany

Specialist i allmänmedicin

Fredrik Holmberg

Leg. läkare

Ingela Liljebjörn

Specialist i allmänmedicin

Johanna Hilmo

Leg. läkare

Maria Berg

Specialist i allmänmedicin

Nadeema Chaudhry

Leg. läkare

Sher Bakhtiar

Leg. läkare

Aklilu Mekonnen

Sjuksköterska

Johanna Hedlund

Distriktssköterska

Maria Almqvist

Sjuksköterska

Samuel Argaw

Distrikssköterska

Sara Hällbom

Sjuksköterska

Satu Tohmè

Sjuksköterska

Stina Kockum

Sjuksköterska

Hana Matti

Undersköterska

Jaana Väänänen

Undersköterska

Liya Sorry

Undersköterska

Marie Eriksson

Fotvårdsspecialist

Phiona Lagerkvist

Vik. undersköterska

Imor Hermann

Leg. psykoterapeut

070-165 54 32070-165 54 32

Munevera Spirtovic

Leg. psykoterapeut

070-165 51 73070-165 51 73

Aigun Tahami

Undersköterska

Jeanette Wennberg

Biomedicinsk analytiker

Lorena Munoz

Undersköterska

Svetla Koleva-Eftimova

Medicinsk sekreterare

Rebecca Swärd

Administratör

Kurser och föreläsningar

Kurser och föreläsningar

Gå-grupp på onsdagar

Vår GÅ-grupp är ett bra sätt att träffas, ha trevligt och ta en promenad tillsammans. Alla är välkomna, några går fort, några går långsamt, några går med stavar, några med kryckor, någon med rullator och någon med hund.

En promenad är en fysisk aktivitet som passar de allra flesta och kan utföras när som helst och var som helst och kräver bara lämpliga kläder och ett par bra skor. En promenad om dagen gör mycket för hälsan. Den stärker hjärtat och lungornas funktion, ger starkare ben, sänker blodtrycket, minskar på stressen och är uppiggande.

När: Onsdagar kl 11-12, med startdatum 17 januari 
Samlingsplats: Utanför huset på Botkyrkavägen 4 
Kostnad: Kostnadsfritt  
Anmälan: Gruppen har ett öppet upplägg, vilket innebär att nya deltagare kan börja vid varje tillfälle.

Varmt välkommen till vår GÅ-GRUPP!

Ångestkurs

I mars kommer vi att börja med något vi kallar Ångestkurs, en kurs med 8 träffar om ångest. Platserna begränsade till 8 platser och vi behöver ha din anmälan senast den 29/2. Gruppen leds av psykosociala teamet på Vårby vårdcentral

Innehåll:

 • Vad är ångest?
 • Vad händer i vår kropp när vi känner ångest?
 • Hur hanterar vi den?

Datum: Kursen hålls 8 onsdagar med start 6 mars.
Tid: 17-18.30
Plats: Vårby vårdcentral
Kostnad: 275 kronor/tillfälle. Frikort gäller.
Anmälan: Anmäl dig via chatten i Alltid öppet eller i receptionen på vårdcentralen. Vi vill ha din anmälan senast 29/2.

Varmt välkommen!
Psykosociala teamet på Vårby vårdcentral

Diabetesundervisning

Ingen diabetetsundervisning inplanerad för närvarande. 

Till toppen