Vi erbjuder
Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.
Läkarmottagning
Läkarmottagningen erbjuder
Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.
Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.
På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.
Sjuksköterskemottagning
Sjuksköterskemottagningen erbjuder
Vi bedömer och ger omvårdnad vid många olika besvär. Du kan bland annat få hjälp med blodtryckskontroll, borttagning av stygn, injektioner och sårvård. Vi erbjuder också rådgivning, gör hälsokontroller och förskriver bland annat hjälpmedel.
Astma/Allergi/KOL
Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder
Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.
Sluta-Röka-Linjen
Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.
Läs mer på slutarokalinjen.se
Kvalitetsregister
Vi rapporterar till det nationella kvalitetsregistret för astma och KOL, Luftvägsregistret. Om du inte vill vara med i detta register måste du säga till vid besöket. Registrets syfte är att förbättra kvaliteten hos astma- och KOL-vården. Dina uppgifter är sekretesskyddade.
Diabetesmottagning
Kontakt
Isabel Nazar: 08-123 363 01
Distriktssköterska, diabetessköterska
Rahil Alikhani: 08-123 363 01
Sjuksköterska, diabetessköterska
Kvalitetsregister
Liksom de flesta av Sveriges vårdenheter arbetar vi med det Nationella Diabetesregistret (NDR) som är ett kvalitetsregister för diabetes. Om du inte vill vara med i detta register måste du säga till vid besöket. Registrets syfte är att förbättra kvaliteten i diabetesvården. Dina uppgifter är sekretesskyddade.
Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.
Fotsjukvård
Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:
- diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
- cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
- svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
- vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Intyg
Vi erbjuder hjälp med vissa intyg som exempelvis myndigheter och arbetsgivare kräver. Uppge att det gäller intyg när du bokar din tid.
Kostnaden för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte. På 1177.se kan du läsa mer om avgifter för intyg.
Hemsjukvård
Om du har svårt att själv ta dig till vårdcentralen kan du få vård hemma. Vårdcentralen bedömer och planerar ditt eventuella behov av hemsjukvård tillsammans med dig.
Hemsjukvård innebär att du får vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis vara hjälp med läkemedel, omläggning av sår eller provtagning.
Ofta samarbetar olika yrkesgrupper i team. Det kan exempelvis vara undersköterska, sjuksköterska eller läkare. Vilken vårdpersonal som kommer beror på vad du behöver få hjälp med.
Hemsjukvården samarbetar även med hemtjänsten.
Provtagning
För att komma och ta prov kan du gå direkt till laboratoriet efter överenskommelse med din läkare.
Laboratoriet ligger på entréplan. Laboratoriet drivs av Karolinska sjukhusets laboratorium.
Öppettider
Måndag-torsdag 8-16, fredag 8-14
Allmänt vid provtagning
Provtagning sker endast i samband med ett läkarbesök på vårdcentralen.
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.
Fastande prover
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.
Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.
Urinprov
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.
Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.
Psykisk ohälsa barn och unga
Kontakt
Kontakt sker via mottagningssköterskorna på telefon 08-123 363 00.
Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.
Ni är välkomna till oss för en första bedömning. Vi samarbetar med annan vårdgivare kring behandling vid psykisk ohälsa hos barn och unga och vid behov hänvisar vi er vidare dit.
Psykisk ohälsa vuxna
Kontakt
Kontakt sker via mottagningssköterskorna på telefon 08-123 363 00.
Psykosocial mottagning erbjuder
Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om nedstämdhet, oro, ångest, sömnsvårigheter, svårigheter att hantera stress, krisreaktioner eller beroendeproblematik. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidareremittering.
Vaccination
Vi har tidsbokad vaccination. Du kan boka tid på telefon 08-123 363 00, knappval 7 eller via appen Alltid Öppet.
För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler.
Äldremottagning
När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.
Du når oss på telefonnummer 08-123 362 00, vardagar klockan 8-9.
Övrig tid kommer du till vår röstbrevlåda, där du kan tala in ett meddelande.
Waranmottagning
Waranprovtagning/ny ordination sker på bokade tider från kl 13 måndag, onsdag och fredag.