icon-newsNyheter

Nyheter

Lär dig leva med diabetes

Diabetes blir en allt vanligare sjukdom i Sverige. Vi erbjuder regelbunden vård och stöd som hjälper dig med diabetes att leva så bra som möjligt med din sjukdom.

Många som lever med diabetes behöver regelbunden kontakt med vårdcentralen. Vi följer din behandling och ser hur sjukdomen utvecklas. Beroende på vilken typ av diabetes du har varierar det vilken vård du behöver men det kan bland annat handla om att kontrollera blodsocker och blodtryck eller ge hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring levnadsvanor för att du på bästa sätt ska kunna leva med din sjukdom.

Olika sorters diabetes 
Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som beror på att personen inte kan reglera sitt blodsocker. De huvudsakliga sorterna av diabetes är typ 1 och typ 2.
Kortfattat kan man säga att vid typ 1-diabetes är det brist på insulin för att kroppens egen produktion av insulin har upphört helt eller delvis. Den här typen av diabetes påträffas främst hos barn och ungdomar och utgör cirka 10 procent av alla diabetesfall.

Vid typ 2-diabetes har personen nedsatt känslighet för insulin. Risken att drabbas ökar med åldern. Orsaken till typ 2-diabetes är inte känd men du kan ha ökade arvsanlag för att utveckla sjukdomen och risken påverkas av hur du lever. Den uppstår ofta i samband med kraftig övervikt och högt blodtryck. Det går att själv påverka hur du mår och hur sjukdomen utvecklas genom att äta bra och röra på sig. Men utöver det behöver de flesta också behandling med läkemedel som hjälper kroppen att reglera nivåerna av blodsocker.

Oroar du dig för diabetes?
Diabetes kan utvecklas olika fort. Vanliga symtom är trötthet, att du känner dig törstig, att du kissar ofta, får försämrad syn och ser dimmigt eller får klåda i underlivet. Kontakta oss på vårdcentralen om du tror att du har diabetes.

Kontakt

Kontakt

Boka tid


Boka digitalt

Använd vår digitala tjänst Alltid öppet. Där kan du utföra olika vårdärenden, se kallelser och chatta med oss för rådgivning och tidsbokning.
Logga in i Alltid öppet 

Boka tid via telefon 
Telefonnummer: 08-123 417 50
Telefontid: Vardagar 8-17

Välkommen att ringa och boka tid. Om du vill slippa vänta i telefonkö kan vi ringa upp dig. Du knappar in ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.

Avboka tid
Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.

Tolk
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Videomöte


Vi kan boka videomöte med dig
Vi kan erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i Alltid öppet, antingen via appen eller webbsidan alltidoppet.nu

Videomöte med läkare – när du vill få tid snabbt 
Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. I videomötet möter du en läkare från någon av de offentligt drivna vårdcentralerna i Region Stockholm. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.

Avgifter 
Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Ombud för barn
Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.

Tolk
Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk

Support tekniska frågor 
Läs mer om hur du laddar ner appen, hur ett videmöte går till och hur du kan få teknisk support på Alltid öppets webbplats

Öppettider


Vårdcentralens öppettider 
Vardagar 7.30-17.30
Lördagar 9-15

Laboratoriets öppettider 
Måndag-torsdag 7.30-15.30
Fredag och dag före röd dag 7.30-13

Laboratoriet ligger på plan 3. 

Drop-in


Är du listad hos oss och söker för något av besvären i listan nedan? Då är du välkommen på drop-in vardagar mellan 9-11. Om du söker för något annat är du välkommen att boka tid. 

Välkomna att söka för följande besvär:

 • Halsont
 • Öronvärk
 • Bihåleinflammation
 • Urinvägsinfektion
 • Feber i samband med förkylningssymtom
 • Hosta (ej långvarig)
 • Eksem och hudutslag som uppstått de senaste 2 dagarna
 • Sårskada (nytillkommet sår eller infekterat sår)
 • Ögoninfektion
 • Ont i handled eller fotled efter fall/trauma senaste dygnet

Det är våra sjuksköterskor gör en första bedömning när du besöker oss på drop-in. Om de anser att dina problem inte överensstämmer med det vi kan hjälpa till med på drop-in så blir du ombedd att boka en tid för besök.

På drop-in blir du behandlad av en sjuksköterska eller läkare.

Kostnad: Vanlig patientavgift eller högkostnadskort

Lördagsöppet


Lördagsöppet 9-15 

Ring och boka tid på 08-123 417 50. Endast tidbokning, ej drop-in. Välkommen att söka för följande besvär:

 • Halsont
 • Öronvärk
 • Bihåleinflammation 
 • Urinvägsinfektion (besök Närakuten vid feber i samband med urinvägsinfektion)
 • Feber i samband med förkylningssymtom
 • Hosta (ej långvarig)
 • Eksem och hudutslag som uppstått de senaste 2 dagarna
 • Sårskada (nytillkommet eller infekterat sår)
 • Ögoninfektion

Alltid öppet


I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.

I appen kan du som är listad hos oss:

 • Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
 • Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
 • Få kallelser och personligt anpassad information från vården
 • Förnya recept genom chatten
 • Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Vårdcentral online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
 • Möta oss i ett videomöte
 • Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden

Läs mer om hur tjänsten fungerar

1177.se - e-tjänster


På 1177.se kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården dygnet runt. Du kan till exempel omboka och avboka tid eller förnya recept. Du behöver ha BankID för att logga in på 1177.se. Här är en del av innehållet du får vid inloggat läge:

Läs din journal 
Du som är över 16 år kan läsa följande information i inloggat läge:

 • journalanteckningar
 • vissa provsvar
 • diagnoser
 • vårdbesök

All information som finns i journalen kan inte visas på grund av tekniska begränsningar. Det kommer att läggas till mer information så snart det blir möjligt. Den äldsta journal-informationen är i de flesta fall från 1 januari 2016.

Översikt recept och läkemedel 
Du får ta del av de elektroniska recept där du har något kvar att hämta ut och kan se vilka läkemedel du har hämtat ut i Sverige under de senaste 15 månaderna. Du kan också se de tillfällen då förskrivare, farmaceuter och sjuksköterskor har läst vilka läkemedel du har hämtat ut.

Förnya recept
När ditt läkemedel börjar ta slut förnyar du det enklast via nätet. Du loggar in och väljer den vårdcentral som gett dig receptet. Mottagningen bedömer om de kan förlänga receptet eller om de behöver träffa dig först. Vårdpersonalen förlänger receptet och du får ett meddelande när det kan hämtas ut på apoteket.

Information om ditt högkostnadsskydd för läkemedel och hjälpmedel 
Du kan ta del av hur mycket du under högkostnadsperioden har betalat för läkemedel och hjälpmedel som ingår i högkostnadsskyddet. Du kan se om du får någon rabatt vid nästa köp och hur mycket mer du behöver betala innan du får frikort.

Logga in på 1177.se

Praktiskt vid besök


Hitta hit
Du hittar oss på Storholmsgatan 19, plan 4 vid Skärholmens centrum. Tunnelbanestation Skärholmens Centrum.

Se karta

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177:s e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

När vi har stängt

Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet med Vårdcentral online i Alltid öppet.

Du kan även ringa 1177 för rådgivning och hänvisning.
Vid livshotande tillstånd ring 112.

Välj oss som din vårdcentral

Välj oss som din vårdcentral

Vi erbjuder vård med hög kvalitet och omtanke. Välkommen att välja oss som din vårdcentral!

Du listar dig enkelt hos oss via e-tjänsten på 1177. Vi kan även ordna det på plats när du kommer. 

Du har även möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Fördelen med en fast läkarkontakt är att läkaren kan lära känna dina behov och ge dig en samordnad och kontinuerlig vård.

Lista dig hos oss via 1177.se

Vi erbjuder

Vi erbjuder

Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.

Läkarmottagning

Läkarmottagningen erbjuder

Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.

Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.

På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.

Senast ändrad: 2018-03-13

Sjuksköterskemottagning

 

Sjuksköterskemottagningen erbjuder

På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.

Senast ändrad: 2018-03-13

Astma/Allergi/KOL

Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder

Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.

Sluta-Röka-Linjen

Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.

Läs mer på slutarokalinjen.se

Senast ändrad: 2018-03-13

Asylmottagning

Telefonnummer
076-116 74 13

Asylmottagningen erbjuder

Vi tar emot asylsökande för hälsoundersökningar och stödsamtal. Vi undersöker din hälsa, tar prover för att se om du har smittsamma sjukdomar och informerar dig om hur vården fungerar, allt för att du ska få den vård och behandling som behövs. Om du inte förstår svenska har du rätt att få hjälp av en språktolk.

Senast ändrad: 2022-09-27

Blodtrycksmottagning

Vår drop-in är inställd tills vidare. Alla besök måste bokas via telefon.

 

Blodtrycksmottagningen erbjuder

 • Blodtryckskontroller
 • Uppföljning och behandling
 • Rådgivning och vägledning till förändrade levnadsvanor
 • EKG och blodprover i samråd med läkaren
 • Recept på FaR (fysisk aktivitet på recept)
 • Fast vårdkontakt
 • 24-timmars blodtryckskontroll/mätning

Kontakta oss om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det är viktigt att behandla ett högt blodtryck för att minska risken för stroke, hjärtinfarkt och andra följdsjukdomar. Vi ger dig med hjärtrelaterade sjukdomar den hjälp och det stöd du behöver för att kunna känna dig trygg och få så bra livskvalitet som möjligt. Vi hjälper dig att kontrollera ditt blodtryck, ger råd kring läkemedel och livsstil samt vägleder dig till förändrade levnadsvanor vid behov.

Senast ändrad: 2024-04-11

Diabetesmottagning

Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.

Senast ändrad: 2018-03-13

Drop-in

Välkommen på drop-in vardagar 9-11

Är du listad hos oss och söker för något av besvären i listan nedan? Då är du välkommen på drop-in vardagar mellan 9-11. Om du söker för något annat är du välkommen att boka tid. På drop-in blir du behandlad av en sjuksköterska eller läkare.

Välkomna att söka för följande besvär:

 • Halsont
 • Öronvärk
 • Bihåleinflammation
 • Urinvägsinfektion
 • Feber i samband med förkylningssymtom
 • Hosta (ej långvarig)
 • Eksem och hudutslag som uppstått de senaste 2 dagarna
 • Sårskada (nytillkommet sår eller infekterat sår)
 • Ögoninfektion
 • Ont i handled eller fotled efter fall/trauma senaste dygnet
 • Insektsbett/djurbett

Våra sjuksköterskor kommer att göra första bedömning när du söker på vår drop-in. Om du söker för något annat än ovanstående måste du boka tid hos oss på tel 08-123 417 50.

Kostnad: Vanlig patientavgift eller högkostnadskort

Senast ändrad: 2023-09-21

Fotsjukvård

Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:

 • diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
 • cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Senast ändrad: 2022-01-02

Helgmottagning

Vi har lördagsöppet mellan 9-15 för akuta besvär

Endast tidbokning. Ring och boka tid på telefon 08-123 417 50.

Välkommen att söka för följande besvär:

 • Halsont
 • Öronvärk
 • Bihåleinflammation
 • Urinvägsinfektion (Besök istället Närakuten om feber i samband med urinvägsinfektion)
 • Feber i samband med förkylningssymtom
 • Hosta (ej långvarig)
 • Eksem och hudutslag som uppstått de senaste 2 dagarna
 • Sårskada (nytillkommet sår eller infekterat sår)
 • Ögoninfektion
 • Insektsbett/djurbett

Obs! Vid allvarlig akut skada ska du alltid ringa 112.

Senast ändrad: 2023-09-21

Hemsjukvård

Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.

Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.

Kontakta oss

Du som har hemsjukvård, eller är anhörig till patient med hemsjukvård, kan lämna röstmeddelande till ansvarig sjuksköterska på telefonnummer 08-123 417 65.

Senast ändrad: 2019-05-28

Prickmottagning

Välkommen att kontrollera dina "prickar" och hudförändringar på vår prickmottagning

Du som är patient hos oss är välkommen till vår prickmottagning där vi undersöker pigmenterade och andra hudförändringar med så kallad dermatoskop.

Dermatoskopet är ett instrument som hudläkare och specialutbildade allmänläkare använder för att i starkt och polariserat ljus samt med förstoring granska främst pigmenterade men också andra hudförändringar för att identifiera sådana som behöver tas bort eller måste undersökas vidare.

Senast ändrad: 2020-12-03

Provtagning

Laboratoriet ligger på plan 3. 

Allmänt vid provtagning 
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.

Fastande prover 
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.

Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.

Urinprov 
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.

Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.

Laboratoriets öppettider

Senast ändrad: 2024-02-23

Psykisk ohälsa barn och unga

Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.

Senast ändrad: 2021-12-02

Psykisk ohälsa vuxna

Till oss kommer du efter att ha fått en remiss från din läkare, sjuksköterska eller barnmorska. Du behöver även vara listad hos oss.

Psykosocial mottagning erbjuder

Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om nedstämdhet, oro, ångest, sömnsvårigheter, svårigheter att hantera stress, krisreaktioner eller beroendeproblematik. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidareremittering.

Senast ändrad: 2018-03-13

Rehabilitering

Rehabkoordinator

Du som är listad hos oss kan i samband med din sjukskrivning få kontakt med en rehabkoordinator. Rehabkoordinatorn ger dig stöd i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.

Skador, sjukdomar eller funktionshinder kan påverka din livssituation på olika sätt. Om du har varit eller fortfarande är sjuk eller skadad kan du behöva rehabilitering för att få tillbaka så mycket av din fysiska och psykiska förmåga som möjligt. Förutom mer handfast vård erbjuder vi också många utbildningar kring olika sjukdomar och skador.

Vi kan också hjälpa dig prova ut rätt hjälpmedel. 

Senast ändrad: 2018-03-13

Äldremottagning

Kontakta äldremottagningen

Du kan ringa vår sköterska vardagar 11.30-12

Telefonnummer: 08-123 417 93

När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.

Senast ändrad: 2022-09-27

Vaccination

För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler. 

Senast ändrad: 2022-03-10
Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Mustafa Mohamad

Specialist i allmänmedicin

Medicinskt ansvarig läkare

Abeer Zora

Specialist i allmänmedicin

Bayan Fatah Mohamad

Specialist i allmänmedicin

Benhur Bethersen

ST-läkare

Dina Alfekri

Specialist i allmänmedicin

Kristina Nyberg

Specialist i allmänmedicin

Oxana Prokhorova

Specialist i allmänmedicin

Razan Mardini

ST-läkare

Sara Helmersson

ST-läkare

Tim Bäckdahl

ST-läkare

Eleni Butzias

Distriktssköterska

Emine Gültekin

Sjuksköterska

Ingela Pohl

Sjuksköterska Astma/KOL

Jeanette Nilsson

Sjuksköterska

Liselott Holmqvist

Distriktssköterska

Mahmoud Nazari

Sjuksköterska

Misrak Teshome

Sjuksköterska

Natasha Tajfar

Diabetessköterska

Rose Bergman

Sjuksköterska

Signe Åhrberg

Specialistsjuksköterska vård av äldre

Sunay Koc

Distriktssköterska

Betüle Bayar

Undersköterska

Biniam Goitom Yohannes

Undersköterska

Medina Abdu Mohammed

Undersköterska

Alireza Beygi

Psykolog

Melodi Adami

Psykolog

Emma Henriksson

Kurator och rehabkoordinator

Liza Bahawodin

Fotvårdsspecialist

Ina El-Sherif

Verksamhetschef

ina.el-sherif@regionstockholm.se

Eleni Butzias

Enhetschef

Elif Damla Taner

Receptionist

Jill Fransson

Medicinsk sekreterare

Julia Kafeero

Medicinsk sekreterare

Natalie Onnela

Medicinsk sekreterare

Sinem Basoda

Receptionist, IT- och systemadministratör

Kurser och föreläsningar

Kurser och föreläsningar

Har du problem med stress eller ångest? Svårt att sova? Deppig? 
Vi hjälper dig!

Anmäl dig till våra föreläsningar i höst:

Stress - 3 oktober och 7 november
Sömn - 10 oktober och 14 november 
Depression - 17 oktober och 21 november
Ångest - 24 oktober och 28 november

Plats: Skärholmens vårdcentral, Storholmsgatan 19, 4 tr, SKHLM Centrum
Tid: Tisdagar 13-15 (se datum)
Avgift: 250 kr. Du behöver inte vara listad hos oss. 
Anmälan: Via telefon på 08-123 417 50 eller skicka meddelande via 1177 eller Alltid Öppet-appen.

Varmt välkommen!

 

 

Till toppen