Vi erbjuder
Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.
Läkarmottagning
Boka akut tid
Kontakta oss om du behöver en akuttid hos en läkare. Du kan ringa från 7.30 för besök samma dag.
Läkarmottagningen erbjuder
Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.
Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.
På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.
Sjuksköterskemottagning
Ring till våra distriktssköterskor och boka en tid på telefon 08-123 375 00, knappval 4.
Akuttider
Varje dag har vi akuttider till en distriktssköterska. Hit kan du vända dig med enklare akuta problem.
Sjuksköterskemottagningen erbjuder
På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.
Astma/Allergi/KOL
För att boka eller avboka tid är du välkommen att ringa oss.
Catrin Boman, Distriktssköterska
08-123 375 26
Kvalitetsregister
Vi rapporterar till det nationella kvalitetsregistret för astma och KOL, Luftvägsregistret. Om du inte vill vara med i detta register måste du säga till vid besöket. Registrets syfte är att förbättra kvaliteten hos astma- och KOL-vården. Dina uppgifter är sekretesskyddade.
Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder
Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.
Sluta-Röka-Linjen
Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.
Läs mer på slutarokalinjen.se
Diabetesmottagning
Kontakta oss för att boka eller avboka tid till vår diabetesmottagning
Telefon
08-123 375 21, Distriktssköterska
Vi har grupputbildningar för patienter med diabetes typ-2. Läs mer under rubriken Kurser för dig som patient.
Kvalitetsregister
Liksom de flesta av Sveriges vårdenheter arbetar vi med det Nationella Diabetesregistret (NDR) som är ett kvalitetsregister för diabetes. Om du inte vill vara med i detta register måste du säga till vid besöket. Registrets syfte är att förbättra kvaliteten i diabetes vården. Dina uppgifter är sekretesskyddade.
Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.
Fotsjukvård
Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:
- diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
- cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
- svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
- vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Hemsjukvård
Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.
Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.
Intyg
Priser för intyg
- Anställning, friskintyg: 750 kronor
- Arbetsförmedling, intyg angående placering med mera: Timtaxa*
- Behandlingshjälpmedel eller läkemedel, intyg om innehav exempelvis inför en resa: 375 kronor
- Försäkringsbolag, alla intyg: Timtaxa*
- Förstadagsintyg till arbetsgivare: 375 kronor
- Körkortstillstånd, hälsodeklaration: 750 kronor
- Livsmedelsintyg: Timtaxa*
- Reseåterbud, intyg till resebyrå: 375 kronor
- Rättsintyg: Timtaxa*
- Skolgång, intyg som rör barns skolsituation: 375 kronor
* Timtaxa innebär 300 kronor plus eventuell moms per påbörjad kvart.
Vi erbjuder hjälp med vissa intyg som exempelvis myndigheter och arbetsgivare kräver. Uppge att det gäller intyg när du bokar din tid.
Kostnaden för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte. På 1177.se kan du läsa mer om avgifter för intyg.
Livsstil
Hos oss har du möjlighet att gå på en hälsokontroll. Detta för att vi i tid ska kunna upptäcka saker som kan påverka din hälsa negativt.
Du kan välja mellan två olika paket, beroende på hur stor undersökning du vill göra.
Paket 1:
- Besök hos en av våra sköterskor för genomgång av din livsstil
- Mätning av puls, blodtryck, vikt och längd
- Blod- och urinprover
- Uppföljning och undersökning hos läkare där vi tillsammans går igenom dina provsvar, och ger dig tips och råd kring din hälsa.
Paket 2 innehåller samma saker som i paket 1 men även:
- EKG-test
- Spirometriundersökning
Paket 2 rekommenderas speciellt till dig som är eller har varit rökare.
Priser
Paket 1 kostar: 1500 kronor
Paket 2 kostar: 2500 kronor
Kontakta oss för mer information och tidsbokning.
Livsstilsmottagningen erbjuder
Önskar du hjälp med att förändra dina levnadsvanor, öka motionen, ändra dina matvanor eller sova bättre? På livsstilsmottagningen kan du få kunskap och inspiration till att göra förändringar som får dig att må bättre.
Provtagning
Öppettider
Måndag-torsdag 8-15.30, lunchstängt 12.30-13
Fredag och dag före helgdag 8-12
Allmänt vid provtagning
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.
Fastande prover
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.
Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.
Urinprov
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.
Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.
Psykisk ohälsa barn och unga
Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.
Ni är välkomna till oss för en första bedömning. Vi samarbetar med annan vårdgivare kring behandling vid psykisk ohälsa hos barn och unga och vid behov hänvisar vi er vidare dit.
Psykisk ohälsa vuxna
Psykosocial mottagning erbjuder
Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om nedstämdhet, oro, ångest, sömnsvårigheter, svårigheter att hantera stress, krisreaktioner eller beroendeproblematik. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidareremittering.
Vaccination
Vi erbjuder vaccination mot covid-19 och säsongsinfluensa för dig som rekommenderas dessa vaccinationer. Du behöver inte boka tid utan är välkommen till vår drop-in.
Tid: Tisdagar klockan 13.30 - 14.30
Period: Från den 15 oktober till och med 10 december.
Plats: Ljusgården på plan 1
Prislista vaccinationer
- TBE-vaccin barn och vuxen: 450 kronor
För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler.
Waranmottagning
Öppettider
Torsdagar 8-10
Så här gör du
Anmäla dig i receptionen och få en rosa nummerlapp.
Gå till laboratoriet. OBS! Ta ingen nummerlapp där.
Efter provtagning får du direkt ordinationslistan i handen.
Äldremottagning
Direkttelefon utan knappval
08-123 375 40, måndag-fredag 11-12
När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.