icon-newsNyheter

Nyheter

Prover i vården kan sparas

Du kan behöva lämna prover när du undersöks i vården. Det kan exempelvis vara blodprov eller vävnadsprov. De flesta prover som tas förstörs efter att de har analyserats men en del prover sparas i en biobank. Prover och personuppgifter som sparas i vården skyddas så att obehöriga inte kan komma åt dem.

Anledningen till att proverna sparas är för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. De kan till exempel användas för att se om en behandling har gett resultat.

Prover utvecklar vården
Sparade prover kan också användas i forskning. All sådan forskning ska vara godkänd av Läkemedelsverket eller Etikprövningsnämnden. Prover behövs också för att utveckla nya produkter som används i vården, exempelvis mikroskop eller insulinmätare.

Den 1 juli 2023 trädde den nya Biobankslagen i kraft som ersätter den tidigare lagen. Lagen är till för att skydda dig som lämnar prover i vården. Våra medarbetare arbetar enligt denna.

Du bestämmer över dina prover
Du har alltid rätt att bestämma vad ditt eller ditt barns sparade prover får användas till eller om de ska förstöras. Du ändrar ditt samtycke genom att ladda ner blanketter hos Biobank Sveriges webbplats.

Kontakt

Kontakt

Boka tid

Boka tid via telefon

Telefon: 08-123 375 00
Telefontid: vardagar 7.30-17
Direkttelefon för personer 75 år och äldre via Äldremottagningen 08-123 375 40, vardagar 11-12

Välkommen att ringa och boka tid. Du får först ett val enligt listan nedan. Sedan anger du ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.

Val i telefonsystemet:

 • För återbud, tryck 1
 • Vid akuta besvär, tryck 2
 • Kontakt med distriktssköterska, tryck 3
 • Rådgivning och planerade besök, tryck 4
 • För engelska, tryck 9


Förnya dina recept via Alltid öppet eller 1177

Med tjänsten Receptförnyelse i appen Alltid öppet kan du förnya upp till fem läkemedelsrecept vid ett och samma tillfälle. Du kan även skicka en förfrågan om att förnya recept på läkemedel som du tidigare fått utskrivna på Rotebro vårdcentral via 1177. Om det är mer än ett år sedan du besökte vårdcentralen, eller om du har narkotikaklassade läkemedel, behöver du träffa en läkare för att förnya receptet. Boka ett videomöte eller besök på vårdcentralen.

Chatt

Du som är listad hos oss kan chatta med oss i appen Alltid öppet. Vi svarar på din fråga inom 24 timmar på vardagar. Det är kostnadsfritt.

Avboka tid

Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.

Tolk

Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

1177.se - e-tjänster

På 1177.se kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården dygnet runt. Du kan till exempel av/omboka din tid, förnya recept, läsa din journal och se dina intyg. Du behöver ha BankID för att logga in. Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster

Öppettider

Vårdcentralens öppettider

Vardagar 8-17

Laboratoriets öppettider

Måndag-torsdag 8-15.30, lunchstängt 12.30-13
Fredag och dag före helgdag 8-12

Alltid öppet

I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.

I appen kan du som är listad hos oss:

 • Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
 • Avboka eller omboka din tid hos oss
 • Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
 • Få kallelser och personligt anpassad information från vården
 • Förnya recept genom chatten
 • Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Husläkarmottagning online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
 • Möta oss i ett videomöte
 • Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden

Läs mer om hur appen fungerar >>

1177.se - e-tjänster

På 1177.se kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården dygnet runt. Du kan till exempel boka, omboka och avboka tid eller förnya recept. Du behöver ha BankID för att logga in på 1177.se. Här är en del av innehållet du får vid inloggat läge:

Läs din journal

Du som är över 16 år kan läsa följande information i inloggat läge:

 • journalanteckningar
 • vissa provsvar
 • diagnoser
 • vårdbesök

All information som finns i journalen kan inte visas på grund av tekniska begränsningar. Det kommer att läggas till mer information så snart det blir möjligt. Den äldsta journal-informationen är i de flesta fall från 1 januari 2016.

Översikt recept och läkemedel

Du får ta del av de elektroniska recept där du har något kvar att hämta ut och kan se vilka läkemedel du har hämtat ut i Sverige under de senaste 15 månaderna. Du kan också se de tillfällen då förskrivare, farmaceuter och sjuksköterskor har läst vilka läkemedel du har hämtat ut.

Förnya recept

När ditt läkemedel börjar ta slut förnyar du det enklast via nätet. Du loggar in och väljer den vårdcentral som gett dig receptet. Mottagningen bedömer om de kan förlänga receptet eller om de behöver träffa dig först. Vårdpersonalen förlänger receptet och du får ett meddelande när det kan hämtas ut på apoteket.

Information om ditt högkostnadsskydd för läkemedel och hjälpmedel

Du kan ta del av hur mycket du under högkostnadsperioden har betalat för läkemedel och hjälpmedel som ingår i högkostnadsskyddet. Du kan se om du får någon rabatt vid nästa köp och hur mycket mer du behöver betala innan du får frikort.

Logga in på 1177.se

Praktiskt vid besök

Hitta hit
Vi finns i Rotebro centrum och du tar dig lätt till oss både kommunalt och med bil.

Kollektivtrafik
Pendeltåg 36 mot Märsta alternativt Södertälje, hållplats Rotebro. Buss: 520, 529, 533, 560.

Bil
Kommer du med bil parkerar du lättast på stora parkeringen mittemot apoteket. En timme gratis parkering därefter avgift, anges i app eller parkeringsautomat. 

Att tänka på om du till exempel åker taxi, färdtjänst: det finns två ingångar, A och B. B är ingången vid apoteket.

Karta

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

När vi har stängt

När vi har stängt och du inte kan vänta går det bra att ringa 1177 Vårdguiden för rådgivning och hänvisning. Vid livshotande tillstånd ring 112.

Vi erbjuder även videomöte med läkare i appen Alltid öppet alla dagar 7-21.

Välj oss som din vårdcentral

Välj oss som din vårdcentral

Vi erbjuder vård med hög kvalitet och omtanke. Välkommen att välja oss som din vårdcentral!

Du listar dig enkelt hos oss via e-tjänsten på 1177. Vi kan även ordna det på plats när du kommer. 

Du har även möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Fördelen med en fast läkarkontakt är att läkaren kan lära känna dina behov och ge dig en samordnad och kontinuerlig vård.

Lista dig hos oss via 1177.se

Videomöte

Videomöte

Vi samarbetar med andra vårdcentraler för att kunna erbjuda dig videomöte med läkare alla dagar i veckan klockan 7-21, både vardag och helgdag. I videomötet möter du en läkare som är anställd på någon av de vårdcentraler som drivs i Region Stockholms regi. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.

Vi kan boka videomöte med dig

Vi kan även erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i appen Alltid öppet.

Avgifter

Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Ombud för barn

Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.

Tolk

Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk

Support tekniska frågor

Läs mer om hur du laddar ner appen och hur ett videmöte går till på slso.regionstockholm.se/alltid-oppet

Vi erbjuder

Vi erbjuder

Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.

Läkarmottagning

Boka akut tid
Kontakta oss om du behöver en akuttid hos en läkare. Du kan ringa från 7.30 för besök samma dag.

Läkarmottagningen erbjuder

Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger dig en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.

Ibland finns behov av annan specialistvård och då ordnar vi med remiss för sådan bedömning. Vi kan även hjälpa dig med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.

På mottagningen kan du både möta specialistläkare, legitimerade läkare och läkare under praktisk tjänstgöring.

Senast ändrad: 2018-03-09

Sjuksköterskemottagning

Ring till våra distriktssköterskor och boka en tid på telefon 08-123 375 00, knappval 4.

Akuttider

Varje dag har vi akuttider till en distriktssköterska. Hit kan du vända dig med enklare akuta problem.

Sjuksköterskemottagningen erbjuder

På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.

Senast ändrad: 2023-05-16

Astma/Allergi/KOL

För att boka eller avboka tid är du välkommen att ringa oss.

Catrin Boman, Distriktssköterska 
08-123 375 26

Kvalitetsregister
Vi rapporterar till det nationella kvalitetsregistret för astma och KOL, Luftvägsregistret. Om du inte vill vara med i detta register måste du säga till vid besöket. Registrets syfte är att förbättra kvaliteten hos astma- och KOL-vården. Dina uppgifter är sekretesskyddade.

Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder

Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.

Sluta-Röka-Linjen

Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.

Läs mer på slutarokalinjen.se

Senast ändrad: 2022-01-17

Diabetesmottagning

Kontakta oss för att boka eller avboka tid till vår diabetsmottagning

Telefon
08-123 375 21, Distriktssköterska 

Vi har grupputbildningar för patienter med diabetes typ-2. Läs mer under rubriken Kurser för dig som patient.

Kvalitetsregister
Liksom de flesta av Sveriges vårdenheter arbetar vi med det Nationella Diabetesregistret (NDR) som är ett kvalitetsregister för diabetes. Om du inte vill vara med i detta register måste du säga till vid besöket. Registrets syfte är att förbättra kvaliteten i diabetes vården. Dina uppgifter är sekretesskyddade.

Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.

Senast ändrad: 2022-01-17

Fotsjukvård

Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:

 • diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
 • cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Senast ändrad: 2023-05-16

Hemsjukvård

Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.

Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.

Senast ändrad: 2018-03-09

Intyg

Priser för intyg

 • Anställning, friskintyg: 750 kronor
 • Arbetsförmedling, intyg angående placering med mera: Timtaxa*
 • Behandlingshjälpmedel eller läkemedel, intyg om innehav exempelvis inför en resa: 375 kronor
 • Försäkringsbolag, alla intyg: Timtaxa*
 • Förstadagsintyg till arbetsgivare: 375 kronor
 • Körkortstillstånd, hälsodeklaration: 750 kronor
 • Livsmedelsintyg: Timtaxa*
 • Reseåterbud, intyg till resebyrå: 375 kronor
 • Rättsintyg: Timtaxa*
 • Skolgång, intyg som rör barns skolsituation: 375 kronor

* Timtaxa innebär 300 kronor plus eventuell moms per påbörjad kvart.

Vi erbjuder hjälp med vissa intyg som exempelvis myndigheter och arbetsgivare kräver. Uppge att det gäller intyg när du bokar din tid.

Kostnaden för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte. 

På 1177.se kan du läsa mer om avgifter för intyg.

Senast ändrad: 2021-11-30

Livsstil

Hos oss har du möjlighet att gå på en hälsokontroll. Detta för att vi i tid ska kunna upptäcka saker som kan påverka din hälsa negativt.

Du kan välja mellan två olika paket, beroende på hur stor undersökning du vill göra.

Paket 1:

 • Besök hos en av våra sköterskor för genomgång av din livsstil
 • Mätning av puls, blodtryck, vikt och längd
 • Blod- och urinprover
 • Uppföljning och undersökning hos läkare där vi tillsammans går igenom dina provsvar, och ger dig tips och råd kring din hälsa.

Paket 2 innehåller samma saker som i paket 1 men även:

 • EKG-test
 • Spirometriundersökning

Paket 2 rekommenderas speciellt till dig som är eller har varit rökare.

Priser
Paket 1 kostar: 1500 kronor
Paket 2 kostar: 2500 kronor

Kontakta oss för mer information och tidsbokning.

Livsstilsmottagningen erbjuder

Önskar du hjälp med att förändra dina levnadsvanor, öka motionen, ändra dina matvanor eller sova bättre? På livsstilsmottagningen kan du få kunskap och inspiration till att göra förändringar som får dig att må bättre. 

Senast ändrad: 2018-03-09

Provtagning

Öppettider

Måndag-torsdag 8-15.30, lunchstängt 12.30-13
Fredag och dag före helgdag 8-12

Allmänt vid provtagning

Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.

Fastande prover

Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten.

Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.

Urinprov

Om du ska lämna urinprov bör du ta med dig morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.

Senast ändrad: 2018-03-09

Psykisk ohälsa barn och unga

Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som mår psykiskt dåligt är välkomna till oss. Det kan exempelvis handla om att barnet eller ungdomen känner ångest, är deprimerad eller har problem med utagerande.

Ni är välkomna till oss för en första bedömning. Vi samarbetar med annan vårdgivare kring behandling vid psykisk ohälsa hos barn och unga och vid behov hänvisar vi er vidare dit.

Senast ändrad: 2022-01-20

Psykisk ohälsa vuxna

Psykosocial mottagning erbjuder

Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om att du är nedstämd, känner oro eller ångest, har sömnsvårigheter eller är i kris. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidare remittering.

Senast ändrad: 2018-03-09

Vaccination

Prislista vaccinationer

 • TBE-vaccin: 400 kronor

Nu har vi fått in TBE-vaccin igen.

För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler. 

Senast ändrad: 2023-08-03

Waranmottagning

Öppettider
Onsdag och torsdag 8-10 (om du inte fått annan information från din läkare).

Så här gör du
Anmäla dig i receptionen och få en rosa nummerlapp.
Gå till laboriatoriet. OBS! Ta ingen nummerlapp där.

 Efter provtagning får du direkt ordinationslistan i handen.

Senast ändrad: 2023-05-16

Äldremottagning

Direkttelefon utan knappval
08-123 375 40, måndag-fredag 11-12

Du som är 75 år eller äldre är välkommen till vår äldremottagning. När vi blir äldre kan vårt behov av vård och stöd öka. På äldremottagningen erbjuder vi trygghet, tillgänglighet och kontinuitet.

Vi kan till exempel hjälpa dig med en individuell vårdplanering eller genomgång av dina mediciner. Vi erbjuder också förebyggande hälsovård och kan tillsammans med dig se över kost och motion.

Vid behov får du även kontakt med andra specialister, exempelvis läkare, sjukgymnast, dietist och arbetsterapeut. Om du behöver boka flera tider kan du få hjälp att koordinera dem så att det passar dig.

Senast ändrad: 2023-05-16
Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Jero Mirman

Verksamhetschef

Hermine Nyeland

Medicinsk sekreterare

Viktoria Krantz

Medicinsk sekreterare

Bodil Bjurholm

Specialist i allmänmedicin

Catherine Hannaford Sevastik

Specialist i allmänmedicin

Jero Mirman

Specialist i allmänmedicin

Josefin Nimmersjö Alkas

Specialist i allmänmedicin

Madeleine Ahlinder

Specialist i allmänmedicin

Majid Safar Zadeh

Specialist i allmänmedicin

Mei Bruton

ST-läkare

Mirjam Messo

ST-läkare

Märtha Lagercrantz

Specialist i allmänmedicin

Radwan Saliba

Underläkare

Sarah Hummadi

ST-läkare

Tahmina Ghani

specialist i allmänmedicin

Alessandra Greco

Psykolog

Arezo Memari Hasselhuhn

Psykolog

Agneta Wahlén

Sjuksköterska

Boel Wägner

Distriktssköterska

Catrin Boman

Distriktssköterska

Lena Aldenstam

Sjuksköterska

Maria Lind Andersson

Distriktssköterska

Parisa Bakhshi

Distriktssköterska

Saeideh Salimi

Distriktssköterska

Sahar Sabouri

Distriktssköterska

Annelie Dartland

Undersköterska

Hala Jusef

Undersköterska

Pernilla Westman

Undersköterska

Rahel Adane

Sjukfotvårdare

Semret Tesfu

Undersköterska

Annelie Sjöberg

Undersköterska

För dig som patient

För dig som patient

Diabetesgrupp

Vi har börjat med grupputbildningar för patienter med diabetes typ-2.

Syftet med utbildningen är att du ska få lära dig mer om din sjukdom och kunna hantera den i din vardag. Du är välkommen att delta på 4-5 gruppträffar.

Teman för de olika träffarna är:

Diabetessjukdomen och blodsockertester
Mat
Behandling och fotvård
Komplikationer och dina rättigheter som patient
Livet med diabetes
Kostnaden är samma som för ett besök hos diabetessjuksköterskan. Frikort gäller.

Intresseanmälan diabetesgrupp
Om du är intresserad, ladda ner och fyll i pdf nedan. Vi kommer sedan höra av oss till dig om tillräckligt många är intresserade av att vara med.

Ladda ner intresseanmälan (pdf)

Skicka in din intresseanmälan till:

Rotebro Vårdcentral, Kung Hans Väg 12, 192 68 Sollentuna.

Till toppen