Nyheter
Minska risken för fallolyckor
Varje år behöver många uppsöka vården efter att ha halkat omkull eller tappat balansen. Alla kan falla, men risken ökar när vi blir äldre. Här tipsar vi om hur du kan minska risken för olyckor.
Undvik att halka
För att minska risken för att halka utomhus kan du använda skor med dubbar eller broddar när det är halt. Du kan också tänka på hur du går för att hålla balansen bättre. Ta lite kortare steg än normalt när det är halt ute. Böj på knäna och luta dig lite framåt. Undvik också att ha händerna i fickorna eftersom det försämrar din balans. Titta var du går och ta det extra försiktigt i ned- och uppförsbackar.
Förebygg skador i ditt hem
Inomhus kan du förebygga fallolyckor genom att rensa undan saker som står i vägen. Se över mattkanter och undvik att lägga saker på golvet som du kan snubbla på. Använd gärna räcken, halkskydd i duschen och andra hjälpmedel som finns. Synen är viktig för vår balans. Tänd därför lampor hemma så att du ser ordentligt.
Träna balansen
Att ha god balans hjälper dig att undvika fallolyckor. Balansen kan tränas på många olika sätt. Vilket sätt som passar dig beror på dina förutsättningar och vad du vill uppnå. Utgå från din förmåga och öka svårighetsgraden successivt. Några exempel på balansträning:
- Stå på ett ben. Ta stöd mot något om du behöver. Om det är för enkelt kan du prova att blunda. Du kan också rita 8:or med foten i luften.
- Gå omväxlande några steg på tårna och sedan på hälarna. Ta stöd vid behov.
- Gå på en promenad där underlaget är lite ojämnare än asfalt, till exempel en stig.
Vårdcentral online - videomöte med läkare varje dag
I appen Alltid öppet kan du boka videomöte med läkare varje dag året om klockan 7-21. Den uppskattade tjänsten som tidigare hetat Husläkarmottagning online har nu döpts om. Klicka på Vårdcentral online i appen.
Genom att vi är flera vårdcentraler som hjälps åt att bemanna tjänsten kan vi erbjuda dig hög tillgänglighet även när vår vanliga vårdcentral är stängd. Tjänsten vårdcentral online är öppen i appen Alltid öppet varje dag året om, klockan 7-21.
Bakom appen står alla vårdcentraler som drivs i egen regi av Region Stockholm. För dig som patient betyder det att du möter en kollega till läkaren på din vårdcentral. Läkaren i videomötet arbetar efter samma rutiner och journalsystem. På så vis kan din ordinarie läkare ta del av journalanteckningarna och fortsätta behandlingen om det behövs. Det ger hög patientsäkerhet och innebär en trygghet för dig som patient. För oss inom vården innebär det att våra resurser används lite smartare.
Vilka besvär passar för ett videomöte?
Besvär som är lämpliga för videomöte är exempelvis allergier, förkylning, ögoninflammation, vattkoppor, receptförskrivning eller fästing- och insektsbett. Om läkaren i videomötet bedömer att vården behöver träffa dig kan du få en remiss till den vårdcentral som du tillhör, eller till annan vårdinstans om det behovet finns.
Förutom att öppettiderna är generösare än på vårdcentralen kan du som patient befinna dig var som helst när du genomför besöket. Du slipper åka till oss när du är krasslig eller har svårt att komma hit.
Kontakt med vården blir enklare
Som förälder kan du vara ombud och boka videomöte för dina barns räkning i appen Alltid öppet. Dessutom kan du chatta med oss på vårdcentalen för att får rådgivning eller boka tid utan att passa telefontider. Om du inte redan har gjort det så rekommenderar vi dig att ladda ner appen Alltid öppet.