icon-newsNyheter

Nyheter

Lär dig leva med diabetes

Diabetes blir en allt vanligare sjukdom i Sverige. Vi erbjuder regelbunden vård och stöd som hjälper dig med diabetes att leva så bra som möjligt med din sjukdom.

Många som lever med diabetes behöver regelbunden kontakt med vårdcentralen. Vi följer din behandling och ser hur sjukdomen utvecklas. Beroende på vilken typ av diabetes du har varierar det vilken vård du behöver men det kan bland annat handla om att kontrollera blodsocker och blodtryck eller ge hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring levnadsvanor för att du på bästa sätt ska kunna leva med din sjukdom.

Olika sorters diabetes 
Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som beror på att personen inte kan reglera sitt blodsocker. De huvudsakliga sorterna av diabetes är typ 1 och typ 2.
Kortfattat kan man säga att vid typ 1-diabetes är det brist på insulin för att kroppens egen produktion av insulin har upphört helt eller delvis. Den här typen av diabetes påträffas främst hos barn och ungdomar och utgör cirka 10 procent av alla diabetesfall.

Vid typ 2-diabetes har personen nedsatt känslighet för insulin. Risken att drabbas ökar med åldern. Orsaken till typ 2-diabetes är inte känd men du kan ha ökade arvsanlag för att utveckla sjukdomen och risken påverkas av hur du lever. Den uppstår ofta i samband med kraftig övervikt och högt blodtryck. Det går att själv påverka hur du mår och hur sjukdomen utvecklas genom att äta bra och röra på sig. Men utöver det behöver de flesta också behandling med läkemedel som hjälper kroppen att reglera nivåerna av blodsocker.

Oroar du dig för diabetes?
Diabetes kan utvecklas olika fort. Vanliga symtom är trötthet, att du känner dig törstig, att du kissar ofta, får försämrad syn och ser dimmigt eller får klåda i underlivet. Kontakta oss på vårdcentralen om du tror att du har diabetes.

Publicerad: 2024-04-04
Kontakt

Kontakt

Boka tid


Boka digitalt

Använd vår digitala tjänst Alltid öppet. Där kan du utföra olika vårdärenden, se kallelser och chatta med oss för rådgivning och tidsbokning.
Logga in i Alltid öppet 

Boka tid via telefon 
Telefonnummer: 08-123 386 00
Telefontid: Vardagar 7.30-17.30

Välkommen att ringa och boka tid. Om du vill slippa vänta i telefonkö kan vi ringa upp dig. Du knappar in ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.

Avboka tid
Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.

Tolk
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Videomöte


Vi kan boka videomöte med dig
Vi kan erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i Alltid öppet, antingen via appen eller webbsidan alltidoppet.nu

Videomöte med läkare – när du vill få tid snabbt 
Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. I videomötet möter du en läkare från någon av de offentligt drivna vårdcentralerna i Region Stockholm. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.

Avgifter 
Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Ombud för barn
Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.

Tolk
Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk

Support tekniska frågor 
Läs mer om hur du laddar ner appen, hur ett videmöte går till och hur du kan få teknisk support på Alltid öppets webbplats

Öppettider


Vårdcentralens öppettider 
Vardagar 7.30-17.30

Laboratoriets öppettider
Måndag-fredag 8.15-14
Endast tidsbokade besök. 

Receptionens öppettider
Vardagar 7.45-17

Alltid öppet


I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.

I appen kan du som är listad hos oss:

 • Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
 • Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
 • Få kallelser och personligt anpassad information från vården
 • Förnya recept genom chatten
 • Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Vårdcentral online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
 • Möta oss i ett videomöte
 • Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden

Läs mer om hur tjänsten fungerar

1177.se - e-tjänster


På 1177.se kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården dygnet runt. Du kan till exempel omboka och avboka tid eller förnya recept. Du behöver ha BankID för att logga in på 1177.se. Här är en del av innehållet du får vid inloggat läge:

Läs din journal 
Du som är över 16 år kan läsa följande information i inloggat läge:

 • journalanteckningar
 • vissa provsvar
 • diagnoser
 • vårdbesök

All information som finns i journalen kan inte visas på grund av tekniska begränsningar. Det kommer att läggas till mer information så snart det blir möjligt. Den äldsta journal-informationen är i de flesta fall från 1 januari 2016.

Översikt recept och läkemedel 
Du får ta del av de elektroniska recept där du har något kvar att hämta ut och kan se vilka läkemedel du har hämtat ut i Sverige under de senaste 15 månaderna. Du kan också se de tillfällen då förskrivare, farmaceuter och sjuksköterskor har läst vilka läkemedel du har hämtat ut.

Förnya recept
När ditt läkemedel börjar ta slut förnyar du det enklast via nätet. Du loggar in och väljer den vårdcentral som gett dig receptet. Mottagningen bedömer om de kan förlänga receptet eller om de behöver träffa dig först. Vårdpersonalen förlänger receptet och du får ett meddelande när det kan hämtas ut på apoteket.

Information om ditt högkostnadsskydd för läkemedel och hjälpmedel 
Du kan ta del av hur mycket du under högkostnadsperioden har betalat för läkemedel och hjälpmedel som ingår i högkostnadsskyddet. Du kan se om du får någon rabatt vid nästa köp och hur mycket mer du behöver betala innan du får frikort.

Logga in på 1177.se

Praktiskt vid besök


Hitta hit
Vi finns på Annebodavägen 4-6 i Älvsjö.

Kollektivtrafik
Buss 144 (hållplats Parkudden) eller 165 (hållplats Götalandsvägen).

Karta

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177:s e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

När vi har stängt

Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet med Vårdcentral online i Alltid öppet.

Du kan även ringa 1177 för rådgivning och hänvisning.
Vid livshotande tillstånd ring 112.

Välj oss som din vårdcentral

Välj oss som din vårdcentral

Vi erbjuder vård med hög kvalitet och omtanke. Välkommen att välja oss som din vårdcentral!

Du listar dig enkelt hos oss via e-tjänsten på 1177. Vi kan även ordna det på plats när du kommer. 

Du har även möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Fördelen med en fast läkarkontakt är att läkaren kan lära känna dina behov och ge dig en samordnad och kontinuerlig vård.

Lista dig hos oss via 1177.se

Vi erbjuder

Vi erbjuder

Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.

Läkarmottagning

Läkarmottagningen erbjuder

Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.

Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.

På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.

Sjuksköterskemottagning

Sjuksköterskemottagningen erbjuder

På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.

Astma/Allergi/KOL

Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder

Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.

Sluta-Röka-Linjen

Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.

Läs mer på slutarokalinjen.se

Blodtrycksmottagning

Blodtrycksmottagningen erbjuder

 • Blodtryckskontroller
 • Uppföljning och behandling
 • Rådgivning och vägledning till förändrade levnadsvanor
 • EKG och blodprover i samråd med läkaren
 • Recept på FaR (fysisk aktivitet på recept)
 • Fast vårdkontakt
 • 24-timmars blodtryckskontroll/mätning

Kontakta oss om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det är viktigt att behandla ett högt blodtryck för att minska risken för stroke, hjärtinfarkt och andra följdsjukdomar. Vi ger dig med hjärtrelaterade sjukdomar den hjälp och det stöd du behöver för att kunna känna dig trygg och få så bra livskvalitet som möjligt. Vi hjälper dig att kontrollera ditt blodtryck, ger råd kring läkemedel och livsstil samt vägleder dig till förändrade levnadsvanor vid behov.

Barnavårdscentral

Besök gärna barnavårdscentralens egen hemsida för mer information om oss.
http://bvc.sll.se/har-finns-vi/liseberg-alvsjo/

Barnavårdscentralen erbjuder

Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.

Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.

Diabetesmottagning

Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.

Fotsjukvård

Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:

 • diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
 • cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.

Hemsjukvård

Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.

Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.

Intyg

Vi erbjuder hjälp med vissa intyg som exempelvis myndigheter och arbetsgivare kräver. Uppge att det gäller intyg när du bokar din tid.

Kostnaden för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte. På 1177.se kan du läsa mer om avgifter för intyg.

Provtagning

Endast tidsbokad provtagning

Du kan boka tid:
- via din vårdgivare i samband med besök, eller i receptionen
- genom att ringa 08-123 386 00 måndag-fredag 8-17 
- via tjänsten Alltid öppet eller 1177.se

Allmänt vid provtagning 
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.

Fastande prover 
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.

Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.

Urinprov 
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.

Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.

Psykisk ohälsa barn och unga

Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.

Vi samarbetar med annan vårdgivare kring behandling vid psykisk ohälsa hos barn och unga. Vid behov kan vi hänvisa vidare efter en första bedömning.

Psykisk ohälsa vuxna

Vi erbjuder

Kortare behandlingar i Kognitiv beteendeterapi (KBT), Metakognitiv terapi (MCT), Affektfokuserad korttidsterapi (AFT) och Compassionfokuserad terapi (CFT).

Vi erbjuder också stödjande samtal och krishantering samt självhjälpsbehandlingar med stöd. Vi erbjuder även gruppbehandling samt internetbehandling för sömn.

Dessa gruppbehandlingar har vi hos oss

Kognitiv beteendeterapi för stress och utmattningssymtom, 12 sessioner
Du lär dig att hantera din stress med fokus på hinder här och nu och steg mot värderingar och mål. Du arbetar med beteendeförändringar för att må bättre.

Sömnbehandling, 6 sessioner
Här lär du dig att förändra dina sömnbeteenden utifrån KBT.

Metakognitiv terapi för oro och ältande, 6 sessioner
Du lär dig ett nytt sätt att hantera orostankar och ältande.

Hälsofrämjande grupp för seniorer, 8 sessioner
Här går vi bland annat igenom naturligt åldrande, psykisk hälsa för äldre och fysisk träning av fysioterapeut.

Våra kompetenser

I vår personalgrupp finns kompetenser som psykolog, psykoterapeut, hälso- och sjukvårdskurator och sjuksköterska inom specialistpsykiatri. Samtliga legitimerade inom sitt yrkesområde.

Kontakt

Boka tid hos psykosociala teamet via telefon, 08-123 386 00, eller prata med din läkare för att komma i kontakt med oss.

Vi erbjuder både fysiska besök och videobesök via appen Alltid öppet.

Vaccination

Vaccination influensa 

Vaccinera dig mot influensa hos oss. Vaccinationen kommer att ske på Barnavårdscentralen, ingång vid den nedre parkeringen.

Tider och datum:
8.30-12, 13-15 
Torsdag 9 november
Fredag 10 november 
Fredag 8 december

Prislista vaccinationer

 • Difteri, stelkramp och kikhosta (booster): 450 kronor
 • Hepatit A och B: 725 kronor
 • Influensa: 350 kronor
 • Pneumokocker - polysackarid: 560 kronor

För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler. 

Äldremottagning

När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Emma Gräf

Verksamhetschef, Specialist i allmänmedicin

08-123 386 1908-123 386 19
Öppen telefontid mån-tis 9.15-9.50, ons, fre 9.30-9.50. Tidsbokad telefontid torsdag.

Janni Vennefjord

Enhetschef

Anders Kjellberg

Specialist i allmänmedicin

08-123 386 0008-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Caroline Sönmez

ST-läkare

08-123 386 0008-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Edvin Granlund

Specialist i allmänmedicin

08-123 386 0008-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Emma Duvell

Specialist i allmänmedicin

08-123 386 0008-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Hannah Brown Bergdahl

ST-läkare

08-123 386 00 08-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Solin Nadir

ST-läkare

08-123 386 0008-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Maria Forsell

ST-läkare

08-123 386 0008-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Sara Jansson

Specialist i allmänmedicin

08-123 386 0708-123 386 07
Fredagar 9-9.45. Övriga dagar, tidsbokad telefontid

Sofia Edström

Specialist i allmänmedeicin

08-123 386 0008-123 386 00
Tidsbokad telefontid

Anna Israelsson Kärnestam

Distriktssköterska Astma-KOL

Anna Nylander

Sjuksköterska

Anna Schmitz

Distriktssköterska

Ann-Charlotte Pettersson

Sjuksköterska

Caroline Ljunggren

Distriktssköterska diabetes

Lu Lei Fong

Sjuksköterska

Matilda Björnsdotter

Sjuksköterska

Nina Lönngren

Distriktssköterska

Veronika Botros

Distriktssköterska diabetes

Carina Thorén

Undersköterska

Fredric Carlsson

Undersköterska

Jamilla Sediqi

Undersköterska

Maria Norén

Undersköterska

Susanna Bjurling

Undersköterska

Åsa Berglund

Undersköterska

Anna Nylander

Sjuksköterska, Psykosocialt stöd

Erika Henriksson

Psykoterapeut

Jessica Sjölund

Leg. Psykolog, psykoterapeut

Sofia Svanborg

Leg. psykolog

Susanne Sölvemark

Rehabkoordinator

Dokor Meenisai

Fotvårdsspecialist

Anneli Karlman

Medicinsk sekreterare

Aysel Akan

Medicinsk sekreterare

Jessica Tengman

Medicinsk sekreterare

Till toppen