Du känner väl till att du kan chatta med oss på vårdcentralen? Det är ett enkelt sätt att kontakta oss utan att behöva passa telefontider. Du loggar in säkert i Alltid öppet och skriver din fråga när det passar dig. Ladda ner appen Alltid öppet eller besök alltidoppet.nu.
Våra sjuksköterskor svarar på vardagar så snart de har möjlighet. Du får ett meddelande när deras svar finns i appen. Om vi bedömer att du behöver få ett besök eller videomöte för ditt besvär kan vi också erbjuda dig en tid för detta. Även denna tidbokning ser du i så fall i Alltid öppet.
Testa gärna att använda Alltid öppet nästa gång du ska kontakta oss.
Att känna sig nedstämd emellanåt är en naturlig del av livet. Ofta går det över av sig själv. Om du mår så dåligt att det påverkar din vardag och du har haft det så i några veckor eller längre kan du kontakta oss för vård.
Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om att du är nedstämd, känner oro eller ångest, har sömnsvårigheter eller är i kris.
Om bekymren vuxit sig så pass stora att du är i behov av psykiatrisk specialistvård hjälper vi dig vidare i vården.
Vad kan jag göra själv för att må bättre? Vad man behöver för att må bättre varierar från person till person. Här får du några tips:
Tillåt dig att vara nedstämd Det kan vara lätt att skuldbelägga sig själv. Fundera över vad du skulle ha sagt till en god vän som befann sig i samma situation och behandla dig själv lika snällt.
Prata med någon Att sätta ord på sina känslor kan hjälpa. Om du har någon som du känner dig trygg med känns det ofta bra att berätta hur du mår.
Välj det du gillar Försök göra sådant som du brukar tycka är roligt, även om du känner att du inte riktigt orkar eller har lust. Effekten kan komma efter ett tag och ge dig positiv energi även om det inte kändes så från början.
Du känner väl till att du kan chatta med oss på vårdcentralen? Det är ett enkelt sätt att kontakta oss utan att behöva passa telefontider. Du loggar in säkert i Alltid öppet och skriver din fråga när det passar dig. Ladda ner appen Alltid öppet eller besök alltidoppet.nu.
Våra sjuksköterskor svarar på vardagar så snart de har möjlighet. Du får ett meddelande när deras svar finns i appen. Om vi bedömer att du behöver få ett besök eller videomöte för ditt besvär kan vi också erbjuda dig en tid för detta. Även denna tidbokning ser du i så fall i Alltid öppet.
Testa gärna att använda Alltid öppet nästa gång du ska kontakta oss.
Boka digitalt Använd vår digitala tjänst Alltid öppet. Där kan du utföra olika vårdärenden, se kallelser och chatta med oss för rådgivning och tidsbokning. Logga in i Alltid öppet
Boka tid via telefon Telefonnummer: 08-123 679 00 Telefontid: Vardagar 7.45-17
Telefon helger: 08-123 679 50 Telefontid helger: 9.15–16
Välkommen att ringa och boka tid. Om du vill slippa vänta i telefonkö kan vi ringa upp dig. Du knappar in ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.
Avboka tid Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.
Tolk Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.
Videomöte
Vi kan boka videomöte med dig Vi kan erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i Alltid öppet, antingen via appen eller webbsidan alltidoppet.nu
Videomöte med läkare – när du vill få tid snabbt Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. I videomötet möter du en läkare från någon av de offentligt drivna vårdcentralerna i Region Stockholm. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.
Avgifter Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.
Ombud för barn Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.
Tolk Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk
Support tekniska frågor Läs mer om hur du laddar ner appen, hur ett videmöte går till och hur du kan få teknisk support på Alltid öppets webbplats
PK-prov (Waran) PK-prov (Waran) gäller endast för dig som är listad på Liljeholmens vårdcentral. Tisdag och torsdag 10-12. Anmäl dig i receptionen.
Alltid öppet
I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.
I appen kan du som är listad hos oss:
Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
Få kallelser och personligt anpassad information från vården
Förnya recept genom chatten
Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Vårdcentral online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
Möta oss i ett videomöte
Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden
Du kan ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefon 1177 dygnet runt. På 1177.se finns också information om hälsa och sjukdomar.
Logga in på 1177.se för att se eventuellt frikort och intyg. Här kan du också läsa din journal från år 2017 och framåt. Det går även att beställa egenprovtagning och se provsvar där.
Övriga digitala vårdärenden hos oss gör du enklast via appen Alltid öppet eller webbplatsen alltidoppet.nu
Praktiskt vid besök
Hitta hit Vi finns på Liljeholmstorget 7, plan 4. Närmaste tunnelbanestation är Liljeholmen. Parkeringsgarage finns i anslutning till Liljeholmstorgets Galleria.
Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.
Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.
Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.
När vi har stängt
Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet med Vårdcentral online i Alltid öppet.
Du kan även ringa 1177 för rådgivning och hänvisning. Vid livshotande tillstånd ring 112.
Vi erbjuder vård med hög kvalitet och omtanke. Välkommen att välja oss som din vårdcentral!
Du listar dig enkelt hos oss via e-tjänsten på 1177. Vi kan även ordna det på plats när du kommer.
Du har även möjlighet att få en fast läkarkontakt. Fördelen med en fast läkarkontakt är att läkaren kan lära känna dina behov och ge dig en samordnad och kontinuerlig vård.
Vi arbetar för att alla våra patienter ska få en utsedd fast läkarkontakt, men i första hand kan vi behöva prioritera patienter med ett kontinuerligt behov av vård. Det handlar exempelvis om äldre personer eller patienter med kroniska eller återkommande sjukdomar och hälsoproblem.
För att du som patient ska få en god tillgänglighet till din läkare fördelar vi patienterna mellan våra medarbetare så att läkarna hinner ta hand om de patienter som de ansvarar för. Det medför att vi inte alltid kan tillgodose att du själv fritt kan välja läkare. För att uppfylla kompetenskrav arbetar vi med regelbunden fortbildning, kvalitetsuppföljning och vårt bemötande.
Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.
Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.
På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.
Boka tid
Boka tid via 1177 vårdguidens e-tjänster eller vårdcentralens telefonbokning, telefon 08-123 679 00. Om du har behov av tolk behöver du boka tid via telefon.
Sjuksköterskemottagning
Sjuksköterskemottagningen erbjuder
Vi bedömer och ger omvårdnad vid många olika besvär. Du kan bland annat få hjälp med blodtryckskontroll, borttagning av stygn, injektioner och sårvård. Vi erbjuder också rådgivning, gör hälsokontroller och förskriver bland annat hjälpmedel.
Boka tid
Boka besök hos sjuksköterskemottagningen via 1177 vårdguidens e-tjänster eller vårdcentralens telefonbokning, telefon 08-123 679 00. Om du har behov av tolk behöver du boka tid via telefon.
Astma/Allergi/KOL
Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder
Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.
Sluta-Röka-Linjen
Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.
Vi kan efter önskemål förmedla kontakt till vår rökavvänjningssköterska. Du kan även kontakta Sluta-Röka-Linjen där utbildad personal kan fungera som bollplank till dig som vill sluta röka. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar.
Undervisning individuellt och i grupp Vi håller individuellt utformad undervisning kring astma, allergi och KOL och har tillsammans med Aleris Rehab en KOL-skola som innehåller träning och föreläsningar två gånger i veckan i cirka åtta veckor. Skolan beräknas äga rum 1-2 gånger per termin.
Kontakt På astma-, allergi, och KOL-mottagningen arbetar sjuksköterskor utbildade inom ämnesområdet. Vill du komma i kontakt med någon av oss – ring växeln på telefon: 08-123 679 00 och slå in angivet knappval så får du en uppringningstid senare samma dag eller dagen efter. Vårdcentralen har telefontid vardagar: 7.45-17
Blodtrycksmottagning
Blodtrycksmottagningen erbjuder
Blodtryckskontroller
Uppföljning och behandling
Rådgivning och vägledning till förändrade levnadsvanor
EKG och blodprover i samråd med läkaren
Recept på FaR (fysisk aktivitet på recept)
Fast vårdkontakt
24-timmars blodtryckskontroll/mätning
Kontakta oss om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det är viktigt att behandla ett högt blodtryck för att minska risken för stroke, hjärtinfarkt och andra följdsjukdomar. Vi ger dig med hjärtrelaterade sjukdomar den hjälp och det stöd du behöver för att kunna känna dig trygg och få så bra livskvalitet som möjligt. Vi hjälper dig att kontrollera ditt blodtryck, ger råd kring läkemedel och livsstil samt vägleder dig till förändrade levnadsvanor vid behov.
Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.
Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.
Diabetesmottagning
Våra diabetesgrupper är inställda tills vidare
Kontakta oss
Eva Hallman 08-123 679 52, tisdag-onsdag 11.30-12
Åsa Weidling 08-123 679 24, lämna ett meddelande på telefonsvaren.
Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.
Fotsjukvård
Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:
diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Fotsjukvården tar emot patienter som är listade hos oss på Liljeholmens vårdcentral, eller hos Gröndals eller Axelsbergs vårdcentraler som vi samarbetar med.
Vi hjälper dig som exempelvis besväras av inkontinens, klimakteriebesvär, blödningsrubbningar eller onormala flytningar
Helgmottagning
Helgmottagningen erbjuder
Till oss kan du komma med lättare akuta besvär som inte kan vänta till nästa vardag. Det kan till exempel vara urinvägsinfektion, öronbesvär, hudutslag, sårskador, allergi, halsont, feber eller luftvägsbesvär. För behov av röntgen hänvisar vi till närakut.
Öppettider Lördag-söndag och helgdagar 9.30-16
Boka tid Telefon: 08-123 679 50 Telefontid: 9.15-16
Vi har inte någon drop-in-mottagning. Sjuksköterskorna som svarar ger rådgivning och bokar besök hos sjuksköterska eller läkare efter behov, antingen hos oss på vårdcentralen eller via videomöte. Vi försöker erbjuda dig en tid samma dag.
Hemsjukvård
Om du har svårt att själv ta dig till vårdcentralen kan du få vård hemma. Vårdcentralen bedömer och planerar ditt eventuella behov av hemsjukvård tillsammans med dig.
Hemsjukvård innebär att du får vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis vara hjälp med läkemedel, omläggning av sår eller provtagning.
Ofta samarbetar olika yrkesgrupper i team. Det kan exempelvis vara undersköterska, sjuksköterska eller läkare. Vilken vårdpersonal som kommer beror på vad du behöver få hjälp med.
Hemsjukvården samarbetar även med hemtjänsten.
Intyg
Vi erbjuder hjälp med vissa intyg som exempelvis myndigheter och arbetsgivare kräver. Uppge att det gäller intyg när du bokar din tid.
Kostnaden för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte. På 1177.se kan du läsa mer om avgifter för intyg.
Livsstil
I vår hälsohörna kan du väga och mäta dig, mäta midjemått och få fram ditt BMI. Här kan du också få en hel del information om hur du själv kan påverka din hälsa.
Livsstilsmottagningen erbjuder
Önskar du hjälp med att förändra dina levnadsvanor, öka motionen, ändra dina matvanor eller sova bättre? På livsstilsmottagningen kan du få kunskap och inspiration till att göra förändringar som får dig att må bättre.
Provtagning
Laboratoriet kontaktar du via Unilabs kundtjänst. Telefon: 08-587 038 60, telefontid : måndag-fredag 7.45-16.30
PK-prov (waran) Det finns en Waranmottagning för dig som är listad på Liljeholmens vårdcentral.
Öppettider: Tisdag och torsdag 10-12
Du får träffa en sjuksköterska som tar pk-prov och får svar och Warandosering direkt. Anmäl dig alltid i receptionen först.
Allmänt vid provtagning Provtagning sker endast i samband med ett läkarbesök på vårdcentralen.
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.
Fastande prover Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.
Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.
Urinprov Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.
Vila inför provtagning Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.
Psykisk ohälsa vuxna
Om du har en pågående kontakt och behöver avboka eller komma i kontakt med din behandlare, är du välkommen att ringa oss eller kontakta oss digitalt via tjänsten Alltid öppet. Om du är i behov av tolk, ring vårdcentralen.
Psykosocial mottagning erbjuder
Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om nedstämdhet, oro, ångest, sömnsvårigheter, svårigheter att hantera stress, krisreaktioner eller beroendeproblematik. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidareremittering.
Vi som arbetar här är kuratorer, psykologer och psykoterapeuter. Vi arbetar enligt en stegvis vårdmodell. Det innebär att det första som görs är en bedömning av vilken sorts problematik, och vilka behov, som finns. En stor del av våra patienter blir hjälpta av kortare insatser som rådgivning, eller att delta i föreläsningar om exempelvis stress eller oro. En annan kortare insats kan vara stödsamtal vid kris. Om din behandlare bedömer att det behövs, kan du erbjudas gruppbehandling eller vägledd självhjälp. Självhjälpen kan ske via internet (IKBT, Internetförmedlad behandling) eller så arbetar du utifrån en bok. Det kan även bli aktuellt med en individuell behandlingskontakt. Nedan kan du läsa mer om vad de olika alternativen innebär.
Internetförmedlad behandling innebär att du arbetar självständigt med kognitiv beteendeterapi (IKBT) via internet. Behandlingen innebär att läsa texter och göra övningar. Du får återkoppling varje vecka via nätet av din behandlare. Just nu kan vi erbjuda IKBT för hälsoångest och stressrelaterad ohälsa.
Vägledd självhjälp innebär att terapin baseras på självhjälpsböcker för olika diagnoser. Du läser boken och gör övningar och får stöd av terapeut vid 3-4 tillfällen under behandlingens gång. Vägledd självhjälp finns för depression, olika ångestsyndrom, stressrelaterad ohälsa, sömnbesvär med mera.
KBT-kurs Kursen består av 6 olika gruppföreläsningar som hålls på vårdcentralen och som du som patient själv kan boka in dig på. Du kan välja att delta på samtliga eller bara några tillfällen. Föreläsningen varvas med övningar och mot slutet ger vi förslag på hemuppgifter och tips på läsning. Följande teman erbjuds på ett rullande schema på onsdagar 15-16.45: - Stress - Oro/ångest - Nedstämdhet/depression - Sömn - Fysisk aktivitet och psykisk hälsa - Relationer och Känslor
Individuell behandling kan bli aktuell vid mer komplex problematik, eller om ovanstående insatser av någon anledning inte kan genomföras eller erbjudas. På Liljeholmens VC erbjuder vi också en studentmottagning. Där erbjuds enbart individuell behandling, se nedan.
Studentmottagning Vi har genom samarbete med Karolinska Institutet möjlighet att erbjuda kognitiv beteendeterapi hos terapeuter som är under utbildning. Studenterna bedömer och behandlar olika psykiatriska tillstånd under handledning. Behandlingen brukar pågå under 10-12 veckor. För att kunna gå i terapi hos en student behöver du kunna komma på en fast tid varje vecka så länge behandlingen pågår. Samtalen spelas in på ljudfil med syftet att studenten ska kunna få handledning inom ramen för sin utbildning.
Mottagningen är öppen kvällstid i våra lokaler och gäller endast dig som är över 18 år. Om du är intresserad kan du kontakta vårdcentralen och boka en tid.
Delta i en behandlingsstudie Vi bedriver också klinisk forskning i samarbete med Karolinska Institutet. Forskningen handlar främst om att utvärdera olika typer av behandling för olika tillstånd. Om du tror att du ingår i målgruppen för en studie och är intresserad av att delta kan du ta kontakt med vårdcentralen eller anmäla intresse att delta via länk nedan. Nu söker vi deltagare till följande projekt:
Under 2025 pågår en forskningsstudie där psykologisk behandling erbjuds patienter som är listade på vårdcentralen.
Vi vill i denna studie undersöka ett nytt format av metakognitiv terapi (MCT) för depression och generaliserat ångestsyndrom (GAD) som kallas blandad MCT (bMCT). Det som är nytt med den här behandlingen är att den ges både via internet och via möten med en behandlare. Innehållet i behandlingen bygger på MCT-metoder för depression och GAD som i tidigare forskningsstudier visat sig effektiva.
Passar studien för mig och hur går projektet till?
För att delta i studien behöver det vid bedömning ha framkommit att dina besvär möter kriterier för diagnoser depression eller GAD och att det inte föreligger något annat som är den huvudsakliga orsaken till dina besvär. Lägsta ålder för deltagande är 18 år och du behöver ha baskunskap i att tala, läsa och skriva på svenska. Du får inte ha påbörjat eller gjort några förändringar av eventuell antidepressiv medicinering 4 veckor innan du påbörjar behandling. Detta är för att vi ska kunna minska risken att det är förändringar i medicineringen som påverkar ditt mående under studien. Som deltagare i studien kommer du att erhålla en 8-12 veckor lång behandling. Det innebär också att besvara frågeformulär om ditt mående innan, under och efter behandlingen. Allt deltagande är kostnadsfritt.
Forskningshuvudmän för projektet är Region Stockholm och Karolinska Institutet. Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
Vill du veta mer om studien eller boka tid för bedömning kontakta:
Sandra af Winklerfelt Hammarberg Specialist i allmänmedicin, Med. Dr., Huvudansvarig forskare Verksamhetschef Liljeholmens universitetsvårdcentral Liljeholmens Vårdcentral, Liljeholmstorget 7, Box 477609, 11794 Stockholm sandra.afwinklerfelt-hammarberg@regionstockholm.se
Forskare från karolinska institutet bedriver en behandlingsstudie för Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) där vi jämför två former av traumafokuserad KBT. PTSD är ett problem som kan utvecklas efter en traumatisk händelse. Vanliga symptom är ofrivilliga minnesbilder, mardrömmar och känslor om händelsen, ångest, stress, lättskrämdhet, överdriven vaksamhet, negativa tankar, undvikandebeteenden och känslor som ilska, skuld och skam.
Traumafokuserad KBT har visat sig vara en effektiv behandling för PTSD i tidigare studier. Vi vill i den här studien jämföra ett nytt format av traumafokuserad KBT som blandar behandling via internet och möten med en behandlare med en standard KBT-metod som har starkt forskningsstöd och undersöka om effekterna blir lika bra av båda behandlingar.
För att delta i studien måste du vara minst 18 år gammal, uppfylla diagnoskriterium för PTSD, ha baskunskap i att läsa och skriva på svenska, ha tillgång till internet och kunna träffa en terapeut här på mottagningen regelbundet i 10-15 veckor. Deltagande innebär att du lottas till en av de två behandlingsformerna som jämförs. Det innebär också att besvara frågeformulär om ditt mående innan, under och efter behandlingen. Allt deltagande är kostnadsfritt.
Vill du veta mer om studien eller boka tid för en psykologbedömning kontakta: Studiekoordinator Linda Gustafsson Björverud linda.gustafsson-bjorverud@regionstockholm.se Telefon: 070 871 74 94
Har du andra frågor om studien kontakta: Johan Lundin Leg psykolog, doktorand Kompetenscentrum för psykoterapi | Dept of Clinical Neuroscience Liljeholmstorget 7 | 11763 Liljeholmen johan.lundin1@ki.se Telefon: 070 978 96 80
Ansvarig forskare: Sigrid Salomonsson Leg psykolog, med. Dr. Enhetschef Utveckling & Implementering, Centrum för psykiatriforskning Norra Stationsgatan 69, plan 7, 113 64 Stockholm sigrid.salomonsson@regionstockholm.se Telefon: 072 202 59 47
Psykisk ohälsa barn och unga
Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.
Vi arbetar utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT) och erbjuder rådgivning, krissamtal, föräldrastöd och kortare behandlingskontakter för barn- och ungdomar och deras föräldrar.
Vi erbjuder också gruppbehandling för barn med ångest eller nedstämdhet samt föreläsningar om oro, ångest och konflikthantering.
Om barnet är listad på härvarande mottagning eller en vårdcentral som tillhör vårt upptagningsområde kan du som vårdnadshavare boka ett första samtal (telefonnummer 08-123 679 00).
Besöken är avgiftsfria men avbokningar mindre än 24 timmar innan besöket debiteras.
Har du som vårdnadshavare frågor eller misstanke om neuropsykiatrisk problematik hos ditt barn ska du i första hand vända dig till skolhälsovården.
Vid akuta besvär som inte kan vänta kontakta: BUP En väg In (dagtid) på telefonnummer: 08-123 524 50 BUP-akuten (kvällar och helger) på telefonnummer: 08–123 669 00
Tobaksavvänjning
Vi på Liljeholmens vårdcentral har diplomerade tobaksavvänjare och erbjuder dig stöd och råd att bli fri från tobak och dess skadeverkningar.
Du behöver inte ha bestämt dig för att sluta med tobak innan vi möts för detta viktiga samtal! Vi vet att man kan behöva betänketid och information för att komma igång och våga sluta!
Välkommen att boka en tid på telefonnummer 08-123 679 00.
Vaccination
Du som är gravid i vecka 16+ kan vaccinera dig mot kikhosta hos oss - kostnadsfritt.
Övriga tider är du välkommen att ringa vårt vanliga nummer 08-123 679 00
När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.
Vi är en av de tre universitetsvårdcentralerna som finns inom Region Stockholm. Det betyder att vi förutom att vara en vårdcentral också bedriver forskning och sprider ny kunskap inom primärvården. Vi ser till att nya forskningsrön kommer till nytta för dig som patient. Som universitetsvårdcentral har vi också ett ökat ansvar för fortbildning och grundutbildning inom primärvården.
Som universitetsvårdcentral är vi en del av Akademiskt primärvårdscentrum. Vår forskning kan ske både nationellt och internationellt. Vi arbetar i nätverk och har ett nära samarbete med Karolinska Institutet, andra vårdgivare och samarbetspartners.
Du som har behov av receptförnyelse och har behov av årskontroll kan kontakta oss via telefon, 1177 eller Alltid Öppet
Var ute i god tid så undviker du att bli utan medicin, vid årskontroll rekommenderar vi att du bokar läkarbesök när du hämtar ut sista (fjärde) uttaget på läkemedlet. För förnyelse av narkotikaklassade läkemedel såsom lugnande, sömntabletter och starka smärtstillande läkemedel måste läkarbesök bokas för att ta ställning till om läkemedlet ska förnyas eller inte.
Här nedan finns särskild information för dig som behöver förnya recept och boka årskontroll för sköldkörtelsjukdom (Levaxin) och högt blodtryck (hypertoni).
Du som behandlas med Levaxin för sköldkörtelsjukdom
Det är viktigt för din hälsa att dina hormonnivåer och dosering av medicin kontrolleras årligen. Man kan få biverkningar och det kan påverka din hälsa negativt om du inte har rätt dos. Därför är det viktigt att du tar prover inför förnyelse av recept, och att du får stämma av med läkare hur du mår.
Du behöver provtagningsremiss till laboratoriet och tid för avstämning med läkare för att utvärdera om du har symtom på över- eller undersubstitution. Videobesök går bra. Provet bör tas några dagar före läkartiden. Den dagen du ska ta prov så väntar du med att ta ditt Levaxin till efter provtagning.
Om prover och avstämning är bra förnyar vi ditt recept för ett år. Ibland, till exempel vid graviditet eller annat som påverkar hormonnivåer kan tätare kontroller krävas. Det är bra om du hör av dig för tätare kontroller då.
Med denna information hoppas vi att du har fått mer kunskap om din Levaxinbehandling och varför det är viktigt att vi följer upp med årliga kontroller.
Om du har några övriga frågor eller besvär som du vill ta upp med läkaren vid mötet, får du gärna ange det när du bokar tiden. Detta för att vi ska kunna bedöma tidsåtgång för läkarbesöket.
Vänliga hälsningar från oss på Liljeholmens Vårdcentral
Förnyelse av blodtrycksmedicin
Du som behandlas för högt blodtryck (hypertoni)
Receptförnyelse bör ske en gång om året. För att som läkare kunna ta ansvar för fortsatt förskrivning av din medicinering krävs underlag av provtagning samt aktuella mätningar av ditt blodtryck.
Om du har egen blodtrycksmanschett: Mät och skriv upp blodtrycket morgon och kväll under två veckor inför ditt besök hos sjuksköterska eller läkare, och ta med resultatet till besöket.
Om du inte har egen manschett, boka tid hos sjuksköterska eller undersköterska för minst 3 blodtryckskontroller inför besöket.
Högt blodtryck kan försämra din hjärt- och njurfunktion och medför ökad risk för stroke. Därför är det viktigt att behandla och kontrollera blodtrycket för att förebygga sådana komplikationer.
Behandlingsmål enligt europeiska och svenska riktlinjer är: Genomsnittligt blodtryck på 120-129/70-79 för 70 år och yngre och 130-139/70-79 om du är 71 år och äldre.
Alkohol, nikotin och låg fysisk aktivitet kan försämra ditt blodtryck. Förändrade levnadsvanor kan tillsammans med medicinering påverka ditt blodtryck för att nå målvärde. Vår livsstilsmottagning kan stötta dig i detta.
Provtagning med blod- och urinprov ska ha lämnats inför årskontroll. Observera att det är fasteprover (12 timmar, vatten går bra att dricka) och morgonurinprov. Det vi kontrollerar är din njurfunktion, blodsocker och kolesterolvärden.
Rekommenderat LDL-kolesterol Målvärde < 2,6 mmol/l, < 1,8 mmol/l, <1,4 mmol/l beroende av vilken riskgrupp du tillhör. Kolesterolsänkande läkemedel kan bli aktuellt för att ytterligare skydda dig från komplikationer.
Nedsatt njurfunktion och läckage av äggvita i urinen kan påtagligt öka risken för komplikationer. I de europeiska och svenska riktlinjerna rekommenderas därför tillägg av läkemedel som ytterligare skyddar blodkärl, njurar och hjärta. Något som kan bli aktuellt för dig och varför det är viktigt att vi följer upp proverna årligen.
Med denna information hoppas vi att du har fått mer kunskap om din blodtrycksbehandling, varför det är viktigt att vi följer upp och vad du kan göra själv för att hålla dig frisk och må bättre.
Vänliga hälsningar från oss på Liljeholmens vårdcentral