Nyheter
Undvik förkylningar
Vintern innebär för många av oss förkylningstider. Behöver det vara så? Och när ska man egentligen söka vård? Här delar vi med oss av vår kunskap för att undvika förkylningar.
På vintern är vi mer inomhus där förkylningsvirus lättare sprids. Smittan sprids genom luften när den som är sjuk nyser och hostar. Då bildas små droppar som viruset finns i.
Virus kan överleva flera timmar på en yta som de landat på. Det innebär att du kan få viruset på dina händer om du till exempel tar i ett dörrhandtag där viruset finns. Förkylning sprids också när du tar i hand eller har nära kroppskontakt med någon som är förkyld.
Förkylning smittar mest i början när symtomen börjar märkas och under sjukdomens första dagar.
Enkla tips för att undvika förkylning
Det är svårt att helt undvika förkylningsvirus men det finns saker du kan göra för att minska risken för att själv smittas och för att smitta andra:
- Tvätta händerna ofta och noga
- Håll ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand
- Försök alltid nysa i armvecket, inte i handen
- Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig
När ska jag söka vård?
De flesta som blir förkylda behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv efter några dagar. Stanna hemma och vila tills du känner dig frisk.
Du kan kontakta vårdcentralen om du har feber som håller i sig mer än fyra dygn. Eller om febern kommer tillbaka efter att du har varit feberfri några dagar. Du kan också kontakta vårdcentralen om symtom från öron, hals, luftrör eller bihålor ökar.
Minska risken för fallolyckor
Varje år behöver många uppsöka vården efter att ha halkat omkull eller tappat balansen. Alla kan falla, men risken ökar när vi blir äldre. Här tipsar vi om hur du kan minska risken för olyckor.
Undvik att halka
För att minska risken för att halka utomhus kan du använda skor med dubbar eller broddar när det är halt. Du kan också tänka på hur du går för att hålla balansen bättre. Ta lite kortare steg än normalt när det är halt ute. Böj på knäna och luta dig lite framåt. Undvik också att ha händerna i fickorna eftersom det försämrar din balans. Titta var du går och ta det extra försiktigt i ned- och uppförsbackar.
Förebygg skador i ditt hem
Inomhus kan du förebygga fallolyckor genom att rensa undan saker som står i vägen. Se över mattkanter och undvik att lägga saker på golvet som du kan snubbla på. Använd gärna räcken, halkskydd i duschen och andra hjälpmedel som finns. Synen är viktig för vår balans. Tänd därför lampor hemma så att du ser ordentligt.
Träna balansen
Att ha god balans hjälper dig att undvika fallolyckor. Balansen kan tränas på många olika sätt. Vilket sätt som passar dig beror på dina förutsättningar och vad du vill uppnå. Utgå från din förmåga och öka svårighetsgraden successivt. Några exempel på balansträning:
- Stå på ett ben. Ta stöd mot något om du behöver. Om det är för enkelt kan du prova att blunda. Du kan också rita 8:or med foten i luften.
- Gå omväxlande några steg på tårna och sedan på hälarna. Ta stöd vid behov.
- Gå på en promenad där underlaget är lite ojämnare än asfalt, till exempel en stig.