Vi erbjuder
Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.
Läkarmottagning
Chatt
Du som är listad hos oss kan chatta med oss i appen Alltid öppet.
Telefon
08-123 395 50
Telefontid
Vardagar 8-17
Läkarmottagningen erbjuder
Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.
Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.
På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.
Sjuksköterskemottagning
Sjuksköterskemottagningen erbjuder
Vi bedömer och ger omvårdnad vid många olika besvär. Du kan bland annat få hjälp med blodtryckskontroll, borttagning av stygn, injektioner och sårvård. Vi erbjuder också rådgivning, gör hälsokontroller och förskriver bland annat hjälpmedel.
Astma/Allergi/KOL
Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder
Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Vi hjälper till med rökavvänjning genom rådgivning och motiverande samtal.
Sluta-Röka-Linjen
Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.
Läs mer på slutarokalinjen.se
Barnavårdscentral
Besök gärna barnavårdscentralens egen hemsida för mer information om oss.
Hemmesta barnavårdscentral
Gustavsbergs barnavårdscentral
Barnavårdscentralen erbjuder
Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.
Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.
Barnmorskemottagning
Boka tid via 1177:s e-tjänster eller via telefon. Lämna namn och telefonnummer så ringer vi upp så fort vi har möjlighet. Du är också välkommen på drop-in för graviditetstest, preventivmedelsrådgivning, provtagning för sexuellt överförda sjukdomar eller om du har fått kallelse till cellprov.
Kontaktuppgifter, aktuella öppettider och drop-in finns på Gustavsbergs barnmorskemottagnings webbplats
Vi erbjuder graviditetstest, preventivmedelsrådgivning, provtagning för sexuellt överförda sjukdomar, cellprovtagning och mödravård under graviditet.
Att få veta att du är gravid är omtumlande och det kommer upp många frågor. Kontakta oss tidigt i graviditeten så hjälper vi dig med dina funderingar. Hos oss träffar du samma barnmorska under hela din graviditet.
Fotsjukvård
Fotterapeuter
Nina Evers 08-123 451 88
Mery Björk 08-123 451 89
Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:
- diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
- cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
- svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
- vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Intyg
Vi utfärdar intyg som gäller sjukdom. Till exempel intyg för inställd resa och intyg till skolan angående matallergi. För övriga intyg hänvisar vi till mottagningar som har specialiserat sig på utfärdande av intyg och hälsokontroller.
Vi erbjuder hjälp med vissa intyg som exempelvis myndigheter och arbetsgivare kräver. Uppge att det gäller intyg när du bokar din tid.
Kostnaden för intyg ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård och frikort gäller inte. På 1177.se kan du läsa mer om avgifter för intyg.
Logopedmottagning
Boka tid
För att boka tid hos logoped krävs en remiss från läkare, barnsjuksköterska eller annan logoped.
Telefon: 08-123 395 90
Besök hos logoped kostar 250 kronor. Frikort gäller.
Logopedmottagningen erbjuder
Vi hjälper dig som har problem med tal, rösten och språket. Det kan exempelvis handla om stamning eller svårighet att svälja. Vi utreder, ställer diagnos och erbjuder utbildning och behandling vid problem. För att komma till oss behöver du en remiss.
Vi träffar även barn med uttalsproblematik.
Vår mottagning erbjuder sväljundersökning med kamera och för patienter med Parkinsons sjukdom finns logoped certifierad i LSVT (Lee Silverman Voice Treatment), en intensiv och strukturerad röstterapi.
Är du inskriven i hemsjukvården eller bor på särskilt boende så erbjuder vi hembesök.
Hemsjukvård
Vi har 10 sköterskor och 4 undersköterskor som tillsammans ansvarar för hemsjukvården i Värmdö kommun. Från Strömmabron mot Djurö/Stavsnäs och ut på skärgårdsöarna ansvarar Djurö vårdcentral.
Behöver du regelbunden medicinsk hjälp i ditt hem, minst 2 gånger i månaden, kan du skrivas in i hemsjukvården. Remiss från din läkare krävs.
Om du har svårt att själv ta dig till vårdcentralen kan du få vård hemma. Vårdcentralen bedömer och planerar ditt eventuella behov av hemsjukvård tillsammans med dig.
Hemsjukvård innebär att du får vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis vara hjälp med läkemedel, omläggning av sår eller provtagning.
Ofta samarbetar olika yrkesgrupper i team. Det kan exempelvis vara undersköterska, sjuksköterska eller läkare. Vilken vårdpersonal som kommer beror på vad du behöver få hjälp med.
Hemsjukvården samarbetar även med hemtjänsten.
Psykisk ohälsa vuxna
Psykosocial mottagning erbjuder
Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om nedstämdhet, oro, ångest, sömnsvårigheter, svårigheter att hantera stress, krisreaktioner eller beroendeproblematik. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidareremittering.
Vi som arbetar i teamet är leg psykologer, kuratorer och sjuksköterskor med inriktning psykisk hälsa. Vi har ett nära samarbete med läkarna på husläkarmottagningen.
Våra insatser
Vid kris och svårare perioder i livet erbjuder vi kortare stödjande kontakter hos kurator eller sjuksköterska med inriktning psykisk hälsa. Vi erbjuder också Kognitiv beteendeterapi (KBT) hos psykolog. KBT erbjuds i olika format:
- Internetförmedlad KBT (IKBT). Det här är en strukturerad behandling som innebär självständigt arbete med veckovis återkoppling från en psykolog.
- Guidad självhjälp med bok. Det här är en strukturerad behandling som innebär självständigt arbete utifrån en bok som är lämplig för aktuell problematik. Under behandlingens gång ges uppföljande besök hos psykolog.
- Vi erbjuder även psykologisk behandling i grupp och i vissa fall individuell behandlingskontakt.
Kontakt
För att komma i kontakt med oss kan du som är listad på husläkarmottagningen chatta med oss i appen Alltid öppet. Vi svarar inom 24 timmar på vardagar.
Du kan också remitteras till oss i samband med läkarbesök eller boka ett besök via telefon. Har du en pågående kontakt med psykosociala teamet och vill boka om eller avboka en tid, använd chatten i Alltid öppet eller ring oss på vårdcentralen.
Telefon: 08-123 395 50
Telefontider: Vardagar 8-17
Besöksadress: Odelbergs väg 19D
Om ditt ärende är akut
Om du har akuta besvär och behöver tala med någon omedelbart kontakta en psykiatrisk jourmottagning, de har vanligtvis öppet alla dagar 8-22. Ring 112 vid akut fara för ditt eller någon annans liv.
Psykiatriska jourmottagningar
Psykisk ohälsa barn och unga
Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.
Hamnen - mottagning för barn, unga och föräldrar
Hamnen är en mottagning för barn, ungdomar och föräldrar som behöver stöd av olika anledningar. Hamnen är ett samarbete mellan Värmdö kommun och Gustavsbergs vårdcentral och här arbetar både familjebehandlare och psykologer. Familjebehandlare träffar föräldrar till barn/ungdom 0-18 år för stöd i föräldraskapet eller vid till exempel återkommande konflikter mellan barn/ungdomar och föräldrar.
Psykologer på Hamnen erbjuder bedömning, rådgivning och behandling till barn och ungdomar 6-18 år som mår psykiskt dåligt. Det kan handla om att barnet/ungdomar lider av oro, ångest, nedstämdhet eller sömnbesvär. Vi erbjuder KBT-behandling individuellt eller i grupp, kortare rådgivande och stödjandet kontakter. Om barnet/ungdomen bedöms kunna få bättre hjälp någon annanstans hjälper vi er vidare. Allt stöd från Hamnen är kostnadsfritt.
Det finns olika sätt att komma i kontakt med mottagningen Hamnen beroende av varför du söker.
Söker du föräldraskapsstöd, hjälp med bråk och konflikter mellan föräldrar barn och ungdom? Då kan du skicka in ett ärende till våra familjebehandlare genom Värmdö kommuns digitala plattform. Mer information och instruktioner på Värmdö kommuns hemsida.
Söker du vård för oro, ångest, nedstämdhet eller annan psykisk ohälsa hos ditt barn eller ungdom? Kontakta oss via chatten i appen Alltid öppet. Vi svarar inom 24 timmar på vardagar. Du kan också ringa oss på vårdcentralen.
Önskar du avboka eller omboka tid hos psykolog på Hamnen, kontakta oss via chatten i Alltid öppet eller ring oss på vårdcentralen.
Telefon: 08-123 395 50
Telefontider: Vardagar 8-17
Besöksadress: Tyra Lundgrens väg 4
Om ditt ärende är akut
Ring BUP eller socialtjänstens mottagningsenhet.
BUP En väg in: 08-123 524 50
Socialtjänsten: Ring servicecenter 08-570 470 00. Be att få tala med socialtjänstens mottagning för barn och unga.
Provtagning
Ska du lämna prover före ditt besök gör du det på Karolinska laboratoriet som finns beläget hos oss. Du kan även ta ditt prov på annat laboratorium som tillhör Karolinska om det är enklare för dig. Dina remisser finns i deras databas.
Allmänt vid provtagning
Provtagning sker endast i samband med ett läkarbesök på vårdcentralen.
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.
Fastande prover
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.
Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.
Urinprov
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.
Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.
Laboratoriet öppettider
Rehabilitering
Hos oss träffar du arbetsterapeuter, dietist, kiropraktor, logopeder och sjukgymnaster/fysioterapeuter. Vi har även ett neuroteam med arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator och logoped.
Vilken form av insatser du får beror på din skada eller sjukdom. Rehabiliteringen sker framförallt på vår mottagning i Gustavsberg, men hembesök kan erbjudas av arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut/sjukgymnast och logoped vid behov. För logoped krävs remiss, för övriga yrkesgrupper gäller inget remisskrav.
Telefon 08-123 395 90
Kontaktuppgifter, öppettider och mer information se Värmdö rehabs webbplats
Skador, sjukdomar eller funktionshinder kan påverka din livssituation på olika sätt. Om du har varit eller fortfarande är sjuk eller skadad kan du behöva rehabilitering för att få tillbaka så mycket av din fysiska och psykiska förmåga som möjligt. Förutom mer handfast vård erbjuder vi också många utbildningar kring olika sjukdomar och skador.
Vi kan också hjälpa dig prova ut rätt hjälpmedel.
Ungdomsmottagning
Boka tid
Du kan chatta med oss via appen Alltid öppet eller via 1177:s e-tjänster. Du kan även ringa oss för rådgivning eller tidsbokning. Om du inte har möjlighet att ringa på telefontiden kan du lämna ett meddelande så ringer vi tillbaka så snart vi har möjlighet. Du är välkommen på fysiskt besök eller videobesök.
Kontaktinformation och aktuella öppettider finns på Värmdö ungdomsmottagnings webbplats
Ungdomsmottagningen erbjuder
Ungdomsmottagningarna finns till för dig som är mellan 12-23 år. Till oss kan du vända dig för att få svar på frågor om allt mellan himmel och jord – ofta handlar det om relationer, sex och hälsa. Inga frågor är för små eller för stora. Vi lyssnar och tar dina frågor på allvar. Ibland kan det bara vara skönt att få prata med någon.
Vi kan också hjälpa dig med preventivmedel, graviditetstest eller testning av könssjukdomar.
Alla som arbetar hos oss har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte får lämna uppgifter om dig utan att du har godkänt det. Alla besök på ungdomsmottagningen är gratis.
Läs mer på ungdomsmottagningar.sll.se
Vi som arbetar på ungdomsmottagningen är sjuksköterskor, barnmorskor, kuratorer och läkare.
Vaccination
Drop-in under maj för covid-19-vaccination
Du som är 80 år eller äldre samt du som är 65 år eller äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos av covid-19-vaccination i vår. Det ska ha gått minst 3 månader sedan din senaste dos.
Välkommen på drop-in-mottagning tisdag 28 maj kl 8-12.
Ingång via huvudentrén. Välkommen.
Pneumokocker
Personer över 65 år kan även vaccinera sig mot Pneumokocker. Detta vaccin fyller du på vart 5:e år
För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler.