icon-newsNyheter

Nyheter

Vad innebär högt blodtryck?

Högt blodtryck är inte en sjukdom. Men att ha högt blodtryck innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar som bland annat stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Genom att förändra sina levnadsvanor går det att sänka ett högt blodtryck. Det går också att behandla högt blodtryck genom läkemedel.

Ungefär en tredjedel av alla vuxna svenskar har ett förhöjt blodtryck. Många märker det inte. Det enda sättet att säkert veta är genom att mäta det.

Ta hand om ditt hjärta
Det går att påverka sitt blodtryck genom att ändra sina levnadsvanor. Här ger vi några exempel på vad du kan göra för att sänka ditt blodtryck:

  • Alkohol höjer blodtrycket så att minska sin konsumtion är positivt.
  • All form av rörelse sänker ditt blodtryck och är bra för din hälsa.
  • Om du är överviktig kan en viktminskning ge stora hälsovinster.
  • Även stress kan vara en orsak till högt blodtryck. När du rör på dig kan kroppen lättare ta hand om förhöjda halter av stresshormoner så fysisk aktivitet motverkar stress.
Publicerad: 2025-03-03
Kontakt

Kontakt

Boka tid


Boka digitalt

Använd vår digitala tjänst Alltid öppet. Där kan du utföra olika vårdärenden, se kallelser och chatta med oss för rådgivning och tidsbokning.
Logga in i Alltid öppet 

Boka tid via telefon 
Telefonnummer: 08-123 394 00
Telefontid: Vardagar 7-17

Välkommen att ringa och boka tid. Du knappar in ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.

Avboka tid
Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.

Tolk
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Videomöte


Vi kan boka videomöte med dig
Vi kan erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i Alltid öppet, antingen via appen eller webbsidan alltidoppet.nu

Videomöte med läkare – när du vill få tid snabbt 
Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. I videomötet möter du en läkare från någon av de offentligt drivna vårdcentralerna i Region Stockholm. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.

Avgifter 
Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Ombud för barn
Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.

Tolk
Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk

Support tekniska frågor 
Läs mer om hur du laddar ner appen, hur ett videmöte går till och hur du kan få teknisk support på Alltid öppets webbplats

Öppettider


Vårdcentralens öppettider 
Helgfriga vardagar 7-17

Laboratoriets öppettider 
Drop-in vardagar 8-11.30

Waran/INR-provtagning 
Måndag, tisdag och torsdag 8-12

Alltid öppet


I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.

I appen kan du som är listad hos oss:

  • Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
  • Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
  • Få kallelser och personligt anpassad information från vården
  • Förnya recept genom chatten
  • Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Vårdcentral online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
  • Möta oss i ett videomöte
  • Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden

Läs mer om hur tjänsten fungerar

1177

Du kan ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefon 1177 dygnet runt. På 1177.se finns också information om hälsa och sjukdomar.

Logga in på 1177.se för att se eventuellt frikort och intyg. Här kan du också läsa din journal från år 2017 och framåt. Det går även att beställa egenprovtagning och se provsvar där.

Övriga digitala vårdärenden hos oss gör du enklast via appen Alltid öppet eller webbplatsen alltidoppet.nu

Praktiskt vid besök


Hitta hit

Vi finns på Lövholmsvägen 33 i Gröndal. 
Ta Tvärbanan eller buss 133, 152 eller 161 till hållplats Trekanten. 
Kommer du med bil finns det begränsat med parkeringsplatser.

Karta

Tiilgänglighet
Vi finns i gatuplan, inga trappor eller hissar.

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177:s e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

När vi har stängt

Vi samarbetar med andra vårdcentraler och erbjuder videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet med Vårdcentral online i Alltid öppet.

Du kan även ringa 1177 för rådgivning och hänvisning.
Vid livshotande tillstånd ring 112.

Vi erbjuder

Vi erbjuder

Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.

Läkarmottagning

Boka tid hos läkare samma dag
Varje dag har vi kortare tider hos läkare för kritiska besvär. Dessa kan endast bokas på morgonen samma dag som besöket sker. Du bokar dem genom att ringa oss.

Telefonnummer
08-123 394 00

Läkarmottagningen erbjuder

Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.

Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.

På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.

Sjuksköterskemottagning

Sjuksköterskemottagningen är öppen alla vardagar. Du behöver boka tid för att komma till oss. Du kan boka tid antingen via telefon 08-123 394 00 eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Vi hjälper dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för som till exempel:

  • Blodtryckskontroll
  • Borttagning av stygn
  • Injektioner
  • Recept för hjälpmedel
  • Recept för näringsprodukter
  • Recept för vissa läkemedel
  • Rådgivning
  • Sårvård
  • Utprovning av kompressionsstrumpor
  • Vaccinationer
  • Vi kan även hjälpa dig som vill ha stöd till att sluta röka

Sjuksköterskemottagningen erbjuder

Vi bedömer och ger omvårdnad vid många olika besvär. Du kan bland annat få hjälp med blodtryckskontroll, borttagning av stygn, injektioner och sårvård. Vi erbjuder också rådgivning, gör hälsokontroller och förskriver bland annat hjälpmedel.

Astma/Allergi/KOL

Vill du ha kontakt med astma/KOL-sköterska?
Hon har tidsbokad telefontid. Ring 08-123 394 00 och boka tid.

Astma/Allergi/KOL-mottagningen erbjuder 
Vi erbjuder dig med allergi, astma eller KOL stöd. Det kan bland annat vara allergitester och kontroll av din lungfunktion, förebyggande insatser, ökad kunskap om din sjukdom och fortlöpande vård. 

Sluta-Röka-Linjen 
Det finns stora hälsovinster i att sluta röka. Sluta-Röka-Linjen arbetar med tobaksavvänjning. De erbjuder telefonsamtal som kan öppna dina ögon för nya möjligheter och lösningar. Du kan också chatta med dem eller fylla i kontaktformuläret på deras webbsida för att bli uppringd.

Sluta-Röka-Linjen

Barnavårdscentral

Besök gärna barnavårdscentralens egen hemsida för mer information om oss.
http://bvc.sll.se/har-finns-vi/grondal/

Barnavårdscentralen erbjuder

Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.

Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.

Blodtrycksmottagning

Blodtrycksmottagningen erbjuder

  • Blodtryckskontroller
  • Uppföljning och behandling
  • Rådgivning och vägledning till förändrade levnadsvanor
  • EKG och blodprover i samråd med läkaren
  • Recept på FaR (fysisk aktivitet på recept)
  • Fast vårdkontakt
  • 24-timmars blodtryckskontroll/mätning

Kontakta oss om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det är viktigt att behandla ett högt blodtryck för att minska risken för stroke, hjärtinfarkt och andra följdsjukdomar. Vi ger dig med hjärtrelaterade sjukdomar den hjälp och det stöd du behöver för att kunna känna dig trygg och få så bra livskvalitet som möjligt. Vi hjälper dig att kontrollera ditt blodtryck, ger råd kring läkemedel och livsstil samt vägleder dig till förändrade levnadsvanor vid behov.

Diabetesmottagning

Vi har en egen mottagning för dig med diabetes, där vi bland annat anordnar grupputbildningar.

Vill du ha mer information om mottagningen och hur du kan få hjälp är du välkommen att ringa till oss. Telefonnummer 08-123 394 00.

Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.

Fotsjukvård

Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:

  • diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
  • cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
  • svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
  • vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.

Hemsjukvård

Om du har svårt att själv ta dig till vårdcentralen kan du få vård hemma. Vårdcentralen bedömer och planerar ditt eventuella behov av hemsjukvård tillsammans med dig.

Hemsjukvård innebär att du får vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis vara hjälp med läkemedel, omläggning av sår eller provtagning.

Ofta samarbetar olika yrkesgrupper i team. Det kan exempelvis vara undersköterska, sjuksköterska eller läkare. Vilken vårdpersonal som kommer beror på vad du behöver få hjälp med.

Hemsjukvården samarbetar även med hemtjänsten.

Livsstil

Livsstilsmottagningen erbjuder

Önskar du hjälp med att förändra dina levnadsvanor, öka motionen, ändra dina matvanor eller sova bättre? På livsstilsmottagningen kan du få kunskap och inspiration till att göra förändringar som får dig att må bättre. 

Provtagning

Allmänt vid provtagning 
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.

Fastande prover 
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.

Gör ett uppehåll med Levaxin eller Euthyrox 24 timmar innan provtagningen.

Urinprov 
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.

Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.

Laboratoriets öppettider

Psykisk ohälsa barn och unga

Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.

Psykisk ohälsa vuxna

För dig som mår psykiskt dåligt kan vi erbjuda bedömning, rådgivning och behandling av kurator, psykolog eller psykoterapeut. 

Psykosocial mottagning erbjuder

Vi erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om nedstämdhet, oro, ångest, sömnsvårigheter, svårigheter att hantera stress, krisreaktioner eller beroendeproblematik. Om du är i behov av psykiatrisk specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidareremittering.

Vaccination

För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler. 

För att boka tid för vaccination, boka i första hand via appen Alltid öppet. 

Äldremottagning

Telefonnummer
08-123 394 10

Telefontid
Vardagar 10-11

När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.

Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Lena Skott

Verksamhetschef, Sjuksköterska

Anne-Lie Bergmark

Enhetschef- medicinsk sekreterare

Agnieszka Rautman

Specialist i allmänmedicin

Anna Lif Hasslow

Specialist i allmänmedicin (tjänstledig, åter maj 2025)

Anna Rosin

Specialist i allmänmedicin

08-123 394 4708-123 394 47
Måndag och onsdag 9-9.30

Benjamin Lamb

Leg. läkare

Ellinor Lindeborg

Specialist i allmänmedicin

08-123 394 45,08-123 394 45,
Mån, ons, fre 11.30-12

Izabela Czajkowska

Specialist i allmänmedicin

Kristian Hjortaas

ST-läkare

Pontus Järlund

Specialist i allmänmedicin

08-123 394 7008-123 394 70
Mån, tor, fre 9-9.30

Sonja Holmquist

Specialist i allmänmedicin

Anna Lennartsson

ST-läkare

Göran Härdelin

ST-läkare

Laura Karnell

ST-läkare

Mingyan Zhang

Specialist i geriatrik

Viktor Björsenius

ST-läkare

Alexandra Bender

Distriktssköterska

Anna-Lena Henningsson

Distriktssköterska

Elin Nordberg

Sjuksköterska

Kadi Lindman

Sjuksköterska

Anna Hjelmqvist

Sjuksköterska, hemsjukvården

Nina Lindholm

Distriktssköterska, hemsjukvården

Qais Saleh Zadeh

Sjuksköterska, hemsjukvården

Sofia Lorentzi

Vik sjuksköterska

Susanna Dímery Khoumssi

Distriktssköterska

Cecilia Höjer

BVC-sköterska

08-123 394 0308-123 394 03

Jennipher Masaba

BVC-sköterska

08-123 394 0608-123 394 06

Kristina Karlsson

BVC-sköterska

08-123 394 0408-123 394 04

Chema Chamdin

Undersköterska

Eleyas Taye

Undersköterska, hemsjukvården

Emma Martinsen

Undersköterska, Hemsjukvården

Lena Johansson

Undersköterska

Maryam Ekram

Undersköterska, Hemsjukvården

Mirjam Cadei

Undersköterska, hemsjukvården

Anna Carlsson

Kurator och psykoterapeut

Karin Hasselberg

Psykolog

Maja Adolphson

KBT-terapeut

Maria Törnqvist Kullberg

Kurator

Gun Rönne-Petersen

Undersköterska

Natalie Naluwembe

Biomedicinsk analytiker

Tove Eriksson

Medicinsk sekreterare

Lisa Dahlberg

Medicinsk sekreterare

Didem Caglar Apak

Receptionist

Nina Buskas Lagergren

Receptionist

Mats Carlsson

Ekonom

Till toppen