Nyheter
Minska risken för fallolyckor
Varje år behöver många uppsöka vården efter att ha halkat omkull eller tappat balansen. Alla kan falla, men risken ökar när vi blir äldre. Här tipsar vi om hur du kan minska risken för olyckor.
Undvik att halka
För att minska risken för att halka utomhus kan du använda skor med dubbar eller broddar när det är halt. Du kan också tänka på hur du går för att hålla balansen bättre. Ta lite kortare steg än normalt när det är halt ute. Böj på knäna och luta dig lite framåt. Undvik också att ha händerna i fickorna eftersom det försämrar din balans. Titta var du går och ta det extra försiktigt i ned- och uppförsbackar.
Förebygg skador i ditt hem
Inomhus kan du förebygga fallolyckor genom att rensa undan saker som står i vägen. Se över mattkanter och undvik att lägga saker på golvet som du kan snubbla på. Använd gärna räcken, halkskydd i duschen och andra hjälpmedel som finns. Synen är viktig för vår balans. Tänd därför lampor hemma så att du ser ordentligt.
Träna balansen
Att ha god balans hjälper dig att undvika fallolyckor. Balansen kan tränas på många olika sätt. Vilket sätt som passar dig beror på dina förutsättningar och vad du vill uppnå. Utgå från din förmåga och öka svårighetsgraden successivt. Några exempel på balansträning:
- Stå på ett ben. Ta stöd mot något om du behöver. Om det är för enkelt kan du prova att blunda. Du kan också rita 8:or med foten i luften.
- Gå omväxlande några steg på tårna och sedan på hälarna. Ta stöd vid behov.
- Gå på en promenad där underlaget är lite ojämnare än asfalt, till exempel en stig.
Bli fri från din pollenallergi med allergivaccination
Är du en av dem som lider av pollenallergi? Nu erbjuder vi allergivaccination. Det är en smidig behandling som kan hjälpa många att en gång för alla bli av med sin allergi. De flesta blir helt symtomfria.
Som en av få vårdcentraler i länet är vi certifierade för att kunna erbjuda våra listade patienter allergivaccination. Till skillnad från allergimedicin som behandlar symtomen angriper allergivaccination själva orsaken till allergin.
Hur går behandlingen till?
Till att börja med får du besöka oss och lämna blodprov för att utreda om allergibehandling är en lämplig behandling för dig. Allergivaccination i tablettform kan behandla allergi mot björkpollen, gräs, och kvalster. Vid kraftig allergi inleds behandlingen första gången med en allergispruta. Annars består behandlingen av medicinering i form av tabletter som patienten själv tar under två års tid.
- Den här nya behandlingen är revolutionerande på så vis att den ges i form av tabletter. Jämfört med tidigare behandlingar som getts i form av sprutor har nu patienten frihet att befinna sig var som helst medan behandlingen pågår, säger Andreas Dahlqvist, verksamhetschef vid Stocksunds vårdcentral och Djursholms husläkarmottagning.
Effekten märks redan under tiden som behandling pågår. Men trots att symtomen försvinner är det viktigt att fullfölja hela behandlingen, annars kan immunsystemet börja reagera på allergenet igen. Patienten erbjuds regelbundna kontroller för att följa utvecklingen. Behandlingen ingår i högkostnadsskyddet.
Kroppens immunsystem vänjer sig
Genom att regelbundet utsätta sitt immunsystem för en kontrollerad mängd allergen så vänjer sig kroppen gradvis så att toleransen mot allergenet ökar. Det innebär att immunsystemet inte längre reagerar på allergenet. Dina besvärliga symtom avtar och behovet av allergimedicin upphör för de flesta.
Behandlingen behöver påbörjas innan pollensäsongen startar för att inte immunsystemet ska påverkas för mycket. De som kontaktar vårdcentralerna nu kommer kunna påbörja sin behandling under vintern. Kontakta vårdcentralen om du är intresserad.