Vi erbjuder
Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.
Läkarmottagning
Akuta läkartider
Varje vardag klockan 8 släpper vi ett begränsat antal akuttider. Du är välkommen att ringa oss direkt på morgonen för att få en akuttid samma dag. En sjuksköterska kommer att göra en första bedömning om en tid ska bokas till läkare eller till någon annan.
Dessa tider är avsedda för relativt enkla åkommor och besökstiden är cirka 10 minuter.
Läkarmottagningen erbjuder
Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger dig en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.
Ibland finns behov av annan specialistvård och då ordnar vi med remiss för sådan bedömning. Vi kan även hjälpa dig med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.
På mottagningen kan du både möta specialistläkare, legitimerade läkare och läkare under praktisk tjänstgöring.
Senast ändrad: 2018-01-19
Sjuksköterskemottagning
Du som är listad hos oss kan boka kortare besök till distriktssköterska.
Exempel på besöksorsaker:
- Lättare hudåkommor
- Kontroll av blodtryck
- Borttagning av stygn
- Injektion (enligt remiss)
Vid dessa tillfällen har vi endast möjlighet att erbjuda en kort bedömningstid. Vi kan tyvärr inte hantera några andra ärenden på dessa tider.
Ett besök kostar 100 kronor, och frikort gäller.
Boka längre besök
För följande besöksorsaker vill vi gärna att du bokar ett längre besök så att vi kan avsätta lite mer tid för att ta hand om dig på bästa sätt:
- Utmätning av kompressionsstrumpor
- Diabeteshjälpmedel/rådgivning
- Råd och stöd i livsstilsfrågor (tobak, alkohol, vikt, kost och motion)
- Förskrivning av inkontinenshjälpmedel
Ta kontakt med mottagningen för tidsbokning. Telefonnummer: 08-123 479 70
Sjuksköterskemottagningen erbjuder
På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.
Senast ändrad: 2018-01-30
Barnavårdscentral
Besök gärna barnavårdscentralens egen hemsida för mer information om oss.
http://bvc.sll.se/har-finns-vi/bollmora/
Barnavårdscentralen erbjuder
Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.
Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.
Senast ändrad: 2018-01-19
Blodtrycksmottagning
Kontakt 08-123 479 70
Blodtrycksmottagningen erbjuder
- Blodtryckskontroller
- Uppföljning av behandling
- Rådgivning och vägledning till att förändra dina levnadsvanor
- EKG och blodprover.
- Recept på FaR (fysisk aktivitet på recept)
- Fast vårdkontakt
Kontakta oss om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det är viktigt att behandla ett högt blodtryck för att minska risken för stroke, hjärtinfarkt och andra följdsjukdomar. Vi ger dig med hjärtrelaterade sjukdomar den hjälp och det stöd du behöver för att kunna känna dig trygg och få så bra livskvalitet som möjligt. Vi hjälper dig att kontrollera ditt blodtryck, ger råd kring läkemedel och livsstil samt vägleder dig till förändrade levnadsvanor vid behov.
Senast ändrad: 2021-01-07
Diabetesmottagning
Hos oss jobbar alla läkare med diabetes och vi har dessutom en särskild diabetessköterska.
Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.
Genom att gå på regelbundna diabetesuppföljningar kan du lära dig hantera din sjukdom och förebygga komplikationer. Du blir kallad en gång om året för läkarkontroll samt halvårsvis till diabetessköterska.
Diabetesteam
Hos oss får du tillgång till ett diabetesteam med en distriktssköterska som har specialistutbildning inom diabetes, läkare, sjukgymnast, dietist samt medicinsk fotsjukvårdare.
Senast ändrad: 2020-04-30
Fotsjukvård
Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:
- diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
- cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
- svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
- vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Remiss krävs och besöket kostar 100 kr, frikort gäller.
Senast ändrad: 2018-01-19
Hemsjukvård
För att du ska ha rätt till hemsjukvård krävs att:
- Du inte kan ta dig till vårdcentralen
- Vården du behöver hemma är långvarig och planeras att pågå i minst 14 dagar
Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.
Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.
Senast ändrad: 2018-01-19
Livsstil
Livsstilsmottagningen erbjuder
Önskar du hjälp med att förändra dina levnadsvanor, öka motionen, ändra dina matvanor eller sova bättre? På livsstilsmottagningen kan du få kunskap och inspiration till att göra förändringar som får dig att må bättre.
Din livsstil påverkar i högsta grad din hälsa och din livskvalitet. Vi kan ge dig kunskap och inspirera dig att göra förändringar som får dig att må bättre.
Hos oss kan du få hjälp att komma igång med en hälsosammare livsstil och på så vis lindra och förebygga sjukdomar och därmed öka ditt välbefinnande.
Du kan bland annat få hjälp med:
- Över- och undervikt
- Rökstopp
- Ohälsosamma alkoholvanor
- Stress
- Sömnsvårigheter
- Fysisk aktivitet
- Kostråd
Kontakt 08-123 479 70
Senast ändrad: 2021-01-07
Osteoporosmottagning
Riskerar du att få en fraktur på grund av benskörhet?
I Sverige sker varje dag cirka 90 frakturer till följd av benskörhet, så kallad osteoporos. Hälften av alla kvinnor och fjärdedel av alla män kommer under sin livstid att drabbas av en osteoporosrelaterad fraktur.
Är du en av dem? Gör detta självtest.
- Har Du tidigare fått en fraktur i vuxen ålder och inte blivit utredd för benskörhet?
- Har du blivit kutryggig och minst 3-5 cm kortare på längden?
- Har Du osteoporos/benskörhet i släkten?
- Har Du behandlats med kortisontabletter under en längre tid? (mer än 3 månader)
- Om kvinna, kom Du tidigt i klimakteriet?
Svarar du ja på någon av frågorna bör du kontakta oss och be att få göra ett så kallat FRAX-test. Med testet kan vi bedöma hur stor risken är att du ska drabbas av en osteoporosfraktur inom de närmaste 10 åren. Baserat på resultatet görs eventuellt en vidare utredning.
Senast ändrad: 2020-04-28
Provtagning
Kontakta laboratoriet
Telefonnummer
08-517 719 99
Öppettider
Måndag-torsdag 8-16
Fredag 8-14
Waranprov
Waranprovtagningen har öppet måndag-fredag klockan 7.45-10.30.
Allmänt vid provtagning
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.
Fastande prover
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten.
Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.
Urinprov
Om du ska lämna urinprov bör du ta med dig morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.
Senast ändrad: 2021-12-02
Psykisk ohälsa barn och unga
Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som mår psykiskt dåligt är välkomna till oss. Det kan exempelvis handla om att barnet eller ungdomen känner ångest, är deprimerad eller har problem med utagerande.
Vi samarbetar med annan vårdgivare kring behandling vid psykisk ohälsa hos barn och unga. Vid behov kan vi hänvisa vidare efter en första bedömning.
Senast ändrad: 2022-02-16
Psykisk ohälsa vuxna
Ibland drabbas vi av svårigheter att hantera det vi möter i livet. Då är du varmt välkommen till oss.
Vi erbjuder bedömningssamtal på 15-45 minuter som anpassas efter dina besvär med målet att du ska förbättra din hälsa, livskvalitet och fungera bättre i din vardag. Vi har korta väntetider och du kan oftast träffa en psykosocial resurs snabbt.
Vi arbetar med fokuserade samtal vilket innebär att behandlingens anpassas efter ditt behov av vård. Ibland räcker det med ett eller ett par besök hos oss, ibland behövs en längre behandlingskontakt.
Våra samtal baseras på KBT (Kognitiv beteendeterapi) och FACT (Focused Acceptance and Commitment Therapy). Vi kan hjälpa dig som upplever:
- Nedstämdhet och brist på lust/intresse
- Rädsla, oro och ångest
- Stressrelaterade besvär
- Sömnbesvär
- Sorg eller krisartad livshändelse
- Muskelspänningar och värk
- Livsstilsproblem t ex kring nikotin, alkohol, läkemedel, kost, motion
Första besöket
Under ditt första besök ställer vi frågor om din livssituation och hur dina besvär påverkar dig. Vi pratar om hur du gjort för att hantera dina besvär och diskuterar sedan alternativa sätt att hantera dem. Detta blir din handlingsplan. Det kan exempelvis innebära att göra olika aktiviteter och registrera hur de påverkar dig, observera hur du beter dig i olika situationer eller utmana negativa tankar och föreställningar.
Återbesök
Om det behövs följer vi upp ditt första bedömningssamtal med ett återbesök. Vi pratar om hur din handlingsplan och nya handlingar har påverkat din hälsa och din förmåga att fungera i vardagen. Vi planerar sedan för nästa steg. Du är alltid välkommen att själv ringa och boka ett återbesök.
Vi samarbetar med andra yrkesgrupper på vårdcentralen och vår rehabavdelning, men även med andra vårdgivare som till exempel BVC och barnmorskemottagning.
Om bekymren vuxit sig så pass stora att du är i behov av specialistvård erbjuder vi rådgivning och vidare remittering.
Senast ändrad: 2023-10-12
Rehabilitering
Vi erbjuder dig rehabilitering och behandling både i hemmet, grupp och individuellt.Du behöver ingen remiss.
Hos oss arbetar kiropraktorer, arbetsterapeuter och sjukgymnaster/fysioterapeuter.
Akuttider och öppen mottagning
Sjukgymnastiken har kortare akuttider dagligen på husläkarmottagningen som bokas via mottagningssköterskorna. Vi har tider både på förmiddagar och efter lunch (vissa dagar i veckan)
Sjukgymnastik/kiropraktor:
Telefon: 08-123 479 80
Telefontider: måndag-fredag 10.30-11 och måndag-torsdag 14-14.30
Arbetsterapeuterna
Telefon: 08-123 479 90
Telefontid: måndag-fredag 8.30-9
Dietisterna
Telefon: 08-123 450 90
Telefontid: vardagar 11.30-12
Övrig tid finns telefonsvarare.
Mer information om oss hittar du på Bollmora Rehabs egen hemsida
Skador, sjukdomar eller funktionshinder kan påverka din livssituation på olika sätt. Om du har varit eller fortfarande är sjuk eller skadad kan du behöva rehabilitering för att få tillbaka så mycket av din fysiska och psykiska förmåga som möjligt. Förutom mer handfast vård erbjuder vi också många utbildningar kring olika sjukdomar och skador.
Vi kan också hjälpa dig prova ut rätt hjälpmedel.
Senast ändrad: 2021-10-05
Vaccination
Vi erbjuder kostnadsfri vaccination mot den årliga influensan och covid-19 till dig som rekommenderas att vaccinera dig. Läs vilka som rekommenderas vaccination på 1177.se
För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler.
Senast ändrad: 2022-03-10
Äldremottagning
Kontakta oss gärna för ett inledande hälsosamtal med vår distriktssköterska.
Telefonnummer
08-123 479 60
Telefontider
Vardagar 8.15-9.45
Du som är 75 år eller äldre är välkommen till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska utan att göra knappval. Vi bedömer ditt behov av vård och kan diskutera din vårdplanering. Vi erbjuder också genomgång av dina läkemedel.
När vi blir äldre kan vårt behov av vård och stöd öka. Vid behov får du även kontakt med andra specialister, exempelvis läkare, sjukgymnast, dietist och arbetsterapeut. Om du behöver boka flera tider kan du få hjälp att koordinera dem så att det passar dig.
Senast ändrad: 2018-01-19