icon-newsNyheter

Nyheter

Prover i vården kan sparas

Du kan behöva lämna prover när du undersöks i vården. Det kan exempelvis vara blodprov eller vävnadsprov. De flesta prover som tas förstörs efter att de har analyserats men en del prover sparas i en biobank. Prover och personuppgifter som sparas i vården skyddas så att obehöriga inte kan komma åt dem.

Anledningen till att proverna sparas är för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. De kan till exempel användas för att se om en behandling har gett resultat.

Prover utvecklar vården
Sparade prover kan också användas i forskning. All sådan forskning ska vara godkänd av Läkemedelsverket eller Etikprövningsnämnden. Prover behövs också för att utveckla nya produkter som används i vården, exempelvis mikroskop eller insulinmätare.

Den 1 juli 2023 trädde den nya Biobankslagen i kraft som ersätter den tidigare lagen. Lagen är till för att skydda dig som lämnar prover i vården. Våra medarbetare arbetar enligt denna.

Du bestämmer över dina prover
Du har alltid rätt att bestämma vad ditt eller ditt barns sparade prover får användas till eller om de ska förstöras. Du ändrar ditt samtycke genom att ladda ner blanketter hos Biobank Sveriges webbplats.

Kontakt

Kontakt

Boka tid

Boka tid via webben

Med 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du på ett enkelt och säkert sätt boka, omboka och avboka tid dygnet runt. Du behöver ha BankID för att logga in. Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster

Tips till alla vårdnadshavare, ett lätt och säkert sätt för ditt barn att ha e-Id. Gå in på frejaeid.com och läs mer.

Boka via telefon

Telefon: 08-123 478 00
Telefontider: Vardagar 8-17

Välkommen att ringa och boka tid. Du knappar in ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.

Chatt

Du som är listad hos oss kan chatta med oss i appen Alltid öppet. Vi svarar på din fråga inom 24 timmar på vardagar. Det är kostnadsfritt.

Avboka tid

Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år.

Tolk

Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Öppettider

Vårdcentralens öppettider

Vardagar 8-17

Laboratoriets öppettider

Måndag-torsdag 8-16
Fredag och dag före helgdag 8-13

Praktiskt vid besök

Hitta hit
Du hittar oss på Axelsbergs torg 2 vid Axelsbergs centrum, tunnelbanestation Axelsberg.

Karta

Alltid öppet

I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.

I appen kan du som är listad hos oss:

 • Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
 • Avboka eller omboka din tid hos oss
 • Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
 • Få kallelser och personligt anpassad information från vården
 • Förnya recept genom chatten
 • Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Husläkarmottagning online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
 • Möta oss i ett videomöte
 • Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden

Läs mer om hur appen fungerar >>

1177.se - e-tjänster

På 1177.se kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården dygnet runt. Du kan till exempel boka, omboka och avboka tid eller förnya recept. Du behöver ha BankID för att logga in på 1177.se. Här är en del av innehållet du får vid inloggat läge:

Läs din journal

Du som är över 16 år kan läsa följande information i inloggat läge:

 • journalanteckningar
 • vissa provsvar
 • diagnoser
 • vårdbesök

All information som finns i journalen kan inte visas på grund av tekniska begränsningar. Det kommer att läggas till mer information så snart det blir möjligt. Den äldsta journal-informationen är i de flesta fall från 1 januari 2016.

Översikt recept och läkemedel

Du får ta del av de elektroniska recept där du har något kvar att hämta ut och kan se vilka läkemedel du har hämtat ut i Sverige under de senaste 15 månaderna. Du kan också se de tillfällen då förskrivare, farmaceuter och sjuksköterskor har läst vilka läkemedel du har hämtat ut.

Förnya recept

När ditt läkemedel börjar ta slut förnyar du det enklast via nätet. Du loggar in och väljer den vårdcentral som gett dig receptet. Mottagningen bedömer om de kan förlänga receptet eller om de behöver träffa dig först. Vårdpersonalen förlänger receptet och du får ett meddelande när det kan hämtas ut på apoteket.

Information om ditt högkostnadsskydd för läkemedel och hjälpmedel

Du kan ta del av hur mycket du under högkostnadsperioden har betalat för läkemedel och hjälpmedel som ingår i högkostnadsskyddet. Du kan se om du får någon rabatt vid nästa köp och hur mycket mer du behöver betala innan du får frikort.

Logga in på 1177.se

e-post

axelsbergs-vc.slso@sll.se
Tänk på att aldrig skicka något som innehåller patientuppgifter via e-post.

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

När vi har stängt

När vi har stängt och du inte kan vänta går det bra att ringa 1177 Vårdguiden för rådgivning och hänvisning. Vid livshotande tillstånd ring 112.

Vi erbjuder även videomöte med läkare i appen Alltid öppet alla dagar 7-21.

Välj oss som din vårdcentral

Välj oss som din vårdcentral

Vi erbjuder vård med hög kvalitet och omtanke. Välkommen att välja oss som din vårdcentral!

Du listar dig enkelt hos oss via e-tjänsten på 1177. Vi kan även ordna det på plats när du kommer. 

Du har även möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Fördelen med en fast läkarkontakt är att läkaren kan lära känna dina behov och ge dig en samordnad och kontinuerlig vård.

Lista dig hos oss via 1177.se

Videomöte

Videomöte

Vi samarbetar med andra vårdcentraler för att kunna erbjuda dig videomöte med läkare alla dagar i veckan klockan 7-21, både vardag och helgdag. I videomötet möter du en läkare som är anställd på någon av de vårdcentraler som drivs i Region Stockholms regi. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.

Vi kan boka videomöte med dig

Vi kan även erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i appen Alltid öppet.

Avgifter

Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Ombud för barn

Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.

Tolk

Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk

Support tekniska frågor

Läs mer om hur du laddar ner appen och hur ett videmöte går till på slso.regionstockholm.se/alltid-oppet

Vi erbjuder

Vi erbjuder

 

Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.

Läkarmottagning

Läkarmottagningen erbjuder

Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger dig en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.

Ibland finns behov av annan specialistvård och då ordnar vi med remiss för sådan bedömning. Vi kan även hjälpa dig med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.

På mottagningen kan du både möta specialistläkare, legitimerade läkare och läkare under praktisk tjänstgöring.

Senast ändrad: 2018-02-14

Sjuksköterskemottagning

Sjuksköterskemottagningen erbjuder

På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.

Senast ändrad: 2018-01-16

Barnavårdscentral

Besök gärna barnavårdscentralens egen hemsida för mer information om oss.
http://bvc.sll.se/har-finns-vi/axelsberg/

Barnavårdscentralen erbjuder

Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.

Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.

Senast ändrad: 2018-01-16

Diabetesmottagning

Genom att gå på regelbundna diabetesuppföljningar kan du lära dig hantera din sjukdom och förebygga komplikationer. Därför kallar vi dig som har diabetes till två besök varje år. En gång till din läkare och en gång till diabetessköterska.

Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.

Senast ändrad: 2018-01-16

Fotsjukvård

Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:

 • diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
 • cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Senast ändrad: 2022-01-02

Hemsjukvård

Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.

Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.

Senast ändrad: 2018-01-16

Provtagning

Telefon
08-123 478 75

Öppettider
Måndag-torsdag 8-16
Fredag och dag före helgdag 8-13

Waran (PK-prov)

Måndag-torsdag 8-11

Allmänt vid provtagning

Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.

Fastande prover

Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten.

Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.

Urinprov

Om du ska lämna urinprov bör du ta med dig morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.

Senast ändrad: 2018-02-14

Psykisk ohälsa barn och unga

Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som mår psykiskt dåligt är välkomna till oss. Det kan exempelvis handla om att barnet eller ungdomen känner ångest, är deprimerad eller har problem med utagerande.

Boka tid hos läkare för remiss till Liljeholmen där man har barnuppdraget.

Senast ändrad: 2021-11-30

Psykisk ohälsa vuxna

Psykosociala teamet - verksamhet för vuxna

Alla människor kan, av olika anledningar, drabbas av svårigheter i livet som ger sig uttryck i någon form av psykisk ohälsa. Vi i psykosociala teamet på Axelsbergs vårdcentral erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Du kan söka behandling och stöd vid till exempel stress, nedstämdhet, ångest, kris och sorg.

Psykosociala teamet på Axelsbergs vårdcentral består av tre personer, två legitimerade hälso- och sjukvårds kuratorer samt en legitimerad psykolog. Vi är alla samtalsterapeuter och har kompetens inom flera olika behandlingsformer. Vi erbjuder både enskilt samtalsstöd och gruppbehandling.

Du som söker kommer att få träffa en av oss för ett inledande samtal där en bedömning görs inför eventuell vidare behandling. Vi erbjuder både enskilt samtalsstöd och gruppbehandling.

Observera att om du redan har en pågående samtalskontakt hänvisar vi dig i första hand dit.

Vid behov arbetar vi i nära samarbete med läkare och rehab-koordinator.

Kontakt

För att komma till oss ring mottagningen för tidbokning på telefon 08-123 47 800. Du kan också boka tid genom din läkare. Ett besök hos oss kostar 250 kronor. 

OBS! Uteblivet eller sent avbokat besök kostar 400 kronor.

Varje behandlingsinsats bedöms individuellt. 

Vid misstanke om svårare psykisk ohälsa eller vid neuropsykiatrisk utredning bokas i första hand tid hos läkare som utreder om remiss ska skickas till psykiatri eller annan vårdenhet med kompetens att tillgodose dina behov.

Du kan också vända dig till internetpsykiatrin för behandling av exempelvis ångest, depression eller fobier med hjälp av KBT (kognitiv beteendeterapi).  internetpsykiatri.se

För ytterligare information om stöd och hjälp vid psykisk ohälsa gå in på 1177.se

Psykisk ohälsa barn och unga

Om du är förälder till barn och ungdom i ålder 6-17 år som är i behov av samtalsstöd och eller behandling måste du boka tid hos läkare för remiss till Liljeholmen där man har barnuppdraget.

Senast ändrad: 2023-03-15

Vaccination

För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler. 

Senast ändrad: 2022-03-10

Äldremottagning

Kontakta oss på äldremottagningen för mer information och tidsbokning.

Telefonnummer
08-123 478 13 (direkttelefon utan knappval)

Telefontider
Vardagar 13.45-14.45

Övrig tid kan du ringa oss på telefonnummer 08-123 478 00. Då ringer vi tillbaka till dig på en angiven tid.

Du som är 75 år eller äldre är välkommen till vår äldremottagning. När vi blir äldre kan vårt behov av vård och stöd öka. På äldremottagningen erbjuder vi trygghet, tillgänglighet och kontinuitet.

Vi kan till exempel hjälpa dig med en individuell vårdplanering eller genomgång av dina mediciner. Vi erbjuder också förebyggande hälsovård och kan tillsammans med dig se över kost och motion.

Vid behov får du även kontakt med andra specialister, exempelvis läkare, sjukgymnast, dietist och arbetsterapeut. Om du behöver boka flera tider kan du få hjälp att koordinera dem så att det passar dig.

Senast ändrad: 2022-09-05
Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Miriam Melles

Specialist i allmänmedicin

Verksamhetschef

Christine Rydholm

Specialist i allmänmedicin

Medicinskt ansvarig läkare

Clara Dalsgaard

Leg. läkare

Danessa Boström

ST-Läkare

Evgenia Kankulova

ST-läkare

Ingrid Solberger

Specialist i allmänmedicin

Johan Attfors

ST-läkare

Julia Hellblom Kardouni

AT-läkare

Linn Samuelsson

Leg. läkare

Martin Yrlid

Specialist i allmänmedicin

Maysam Al-Khamesi

Specialist i allmänmedicin

Meeri Kauppinen

Specialist i allmänmedicin

Panteha Hatefi

Distriktsläkare

Pia Broström Cederqvist

Specialist i allmänmedicin

Sanna Spännare

Leg. läkare

Sarah Al-Dulaimi

ST-läkare

Silan Karin Bicen

ST-Läkare

Stephanie Liotier

Specialist i allmänmedicin

Tova De Ruvo Lohmann

Specialist i allmänmedicin

Weeda Maqsud

BT-läkare

Viktor Rennéus Guthrie

AT-läkare

Kaisa Virta

Sjuksköterska

Enhetschef

Caisa Lind

Sjuksköterska

Cecilia Isaksson

Sjuksköterska

Christine Norström

Sjuksköterska

Jessica Kangas

Distriktssköterska

Kioni Gustafsson

Sjuksköterska

Patricia Müller

Distriktssköterska

Sarah Eriksson

Sjuksköterska

Snubar Osman

Sjuksköterska

Sofie Hultberg

distriktssköterska

Tomas Mattsson

Sjuksköterska

Vincent Cadau

Sjuksköterska

Anna Kwasniewska

Undersköterska hemsjukvård

Dawit Ambaye

Undersköterska

Larysa Kosianenko

Undersköterska

Pernilla Lindberg

Undersköterska

Carolina Lödahl

rehabkoordinator

Charlotte Biesheuvel

Kurator

Jakob Katz

Psykolog

Marie Nygren

Kurator

Sofie Rosenthal

Psykolog

Camilla Staverfelt

Medicinsk sekreterare

Linda Westblom

Medicinsk sekreterare

Lise-Lotte Palerberg 

Medicinsk sekreterare

Marie Holmlund

Medicinsk sekreterare

Monika Nygren

Reception

För dig som patient

För dig som patient

Diabetesgrupp

Grupputbildning för personer med typ 2-diabetes

Utbildningen består av fem sammankomster och är en viktig del i din behandling. Du kommer att få lära dig mer om sjukdomen och hur du ska hantera den i vardagen.

Genom att träffa andra i samma situation få du också möjlighet att utbyta erfarenheter som kan ge både stöd och inspiration. Vi kommer att samtala kring deltagarnas blodsockertester och vad man själv kan göra vid höga och låga blodsockervärden. Kom gärna med önskemål om vad du vill att vi ska ta upp.

Teman för de fem träffarna:

1. Diabetessjukdomen
2. Mat
3. Behandling
4. Komplikationer
5. Att leva med diabetes

Det är viktigt att du är med vid varje tillfälle som varar cirka 2 timmar med paus för kaffe och frukt. Gruppen består av 6-8 deltagare samt en diabetessjuksköterska.

Välkommen att anmäla dig! Det finns anmälningsblanketter hos oss på vårdcentralen.

Jobba hos oss

Jobba hos oss

Är du intresserad av att jobba hos oss?

Håll utkik på Lediga jobb - Region Stockholm (sll.se) eller skicka in en spontanansökan till:
miriam.melles@regionstockholm.se

Till toppen