icon-newsNyheter

Nyheter

Undvik förkylningar

Vintern innebär för många av oss förkylningstider. Behöver det vara så? Och när ska man egentligen söka vård? Här delar vi med oss av vår kunskap för att undvika förkylningar.

På vintern är vi mer inomhus där förkylningsvirus lättare sprids. Smittan sprids genom luften när den som är sjuk nyser och hostar. Då bildas små droppar som viruset finns i.

Virus kan överleva flera timmar på en yta som de landat på. Det innebär att du kan få viruset på dina händer om du till exempel tar i ett dörrhandtag där viruset finns. Förkylning sprids också när du tar i hand eller har nära kroppskontakt med någon som är förkyld.

Förkylning smittar mest i början när symtomen börjar märkas och under sjukdomens första dagar.

Enkla tips för att undvika förkylning
Det är svårt att helt undvika förkylningsvirus men det finns saker du kan göra för att minska risken för att själv smittas och för att smitta andra:

 • Tvätta händerna ofta och noga
 • Håll ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand
 • Försök alltid nysa i armvecket, inte i handen
 • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig

När ska jag söka vård?
De flesta som blir förkylda behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv efter några dagar. Stanna hemma och vila tills du känner dig frisk.

Du kan kontakta vårdcentralen om du har feber som håller i sig mer än fyra dygn. Eller om febern kommer tillbaka efter att du har varit feberfri några dagar. Du kan också kontakta vårdcentralen om symtom från öron, hals, luftrör eller bihålor ökar.

Kontakt

Kontakt

Boka tid

Boka via telefon 
Välkommen att ringa och boka tid. Du knappar in ditt telefonnummer och får en tid när en sjuksköterska kommer att ringa till dig.

Telefon: 08-123 478 00
Telefontider: Vardagar 8-17

Chatt 
Du som är listad hos oss kan chatta med oss i appen Alltid öppet. Vi svarar på din fråga inom 24 timmar på vardagar. Det är kostnadsfritt.

Avboka tid 
Om du måste avboka din tid ska detta göras senast 24 timmar före besöket. Om du uteblir utan giltigt skäl eller avbokar för sent kommer du att debiteras 400 kronor för besöket. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller är äldre än 85 år. 
Du kan avboka din tid genom att ringa 08-123 478 00 och välja knappval 1. 

Tolk 
Om du behöver tolk under ditt besök så ordnar vi det. Meddela oss gärna redan när du bokar ditt besök. Tolk är gratis för dig som patient.

Öppettider

Vårdcentralens öppettider

Vardagar 8-17

Laboratoriets öppettider

Måndag-torsdag 8-16
Fredag och dag före helgdag 8-13

Praktiskt vid besök

Hitta hit
Du hittar oss på Axelsbergs torg 2 vid Axelsbergs centrum, tunnelbanestation Axelsberg.

Karta

Alltid öppet

I vår app Alltid öppet erbjuder vi digitala vårdkontakter. Här kan du möta oss på ett sätt som passar dig, på en tid som du själv väljer.

I appen kan du som är listad hos oss:

 • Kontakta oss via chatt när du vill boka ett besök
 • Chatta med oss för kostnadsfri rådgivning
 • Få kallelser och personligt anpassad information från vården
 • Förnya recept genom chatten
 • Boka videomöte med läkare alla dagar året om klockan 7-21. Du bokar videomötet under Vårdcentral online. I videomötet möter du en läkare från någon av Region Stockholms offentligt drivna vårdcentraler
 • Möta oss i ett videomöte
 • Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du vara ombud och hantera barnens vårdärenden

Läs mer om hur appen fungerar

1177.se - e-tjänster

På 1177.se kan du på ett enkelt och säkert sätt kontakta vården dygnet runt. Du kan till exempel boka, omboka och avboka tid eller förnya recept. Du behöver ha BankID för att logga in på 1177.se. Här är en del av innehållet du får vid inloggat läge:

Läs din journal

Du som är över 16 år kan läsa följande information i inloggat läge:

 • journalanteckningar
 • vissa provsvar
 • diagnoser
 • vårdbesök

All information som finns i journalen kan inte visas på grund av tekniska begränsningar. Det kommer att läggas till mer information så snart det blir möjligt. Den äldsta journal-informationen är i de flesta fall från 1 januari 2016.

Översikt recept och läkemedel

Du får ta del av de elektroniska recept där du har något kvar att hämta ut och kan se vilka läkemedel du har hämtat ut i Sverige under de senaste 15 månaderna. Du kan också se de tillfällen då förskrivare, farmaceuter och sjuksköterskor har läst vilka läkemedel du har hämtat ut.

Förnya recept

När ditt läkemedel börjar ta slut förnyar du det enklast via nätet. Du loggar in och väljer den vårdcentral som gett dig receptet. Mottagningen bedömer om de kan förlänga receptet eller om de behöver träffa dig först. Vårdpersonalen förlänger receptet och du får ett meddelande när det kan hämtas ut på apoteket.

Information om ditt högkostnadsskydd för läkemedel och hjälpmedel

Du kan ta del av hur mycket du under högkostnadsperioden har betalat för läkemedel och hjälpmedel som ingår i högkostnadsskyddet. Du kan se om du får någon rabatt vid nästa köp och hur mycket mer du behöver betala innan du får frikort.

Logga in på 1177.se

e-post

axelsbergs-vc.slso@sll.se
Tänk på att aldrig skicka något som innehåller patientuppgifter via e-post.

Lämna synpunkter

Vi vill gärna veta vad du som patient eller anhörig tycker. Dina synpunkter är viktiga för att vi ska fortsätta utvecklas och förbättras.

Du kan enkelt lämna dina synpunkter eller klagomål till oss via e-tjänsten Synpunkter och klagomål på 1177.se. Du ska få ett svar inom fyra veckor men undantagsvis kan det, i ärende som kräver mer utredning, ta något längre tid. Om du är under 18 år försöker vi alltid svara tidigare än fyra veckor. Logga in på 1177.se och leta upp vår mottagning. Där finns en länk till e-tjänsten.

Logga in på 1177:s e-tjänster 

Du kan också välja att lämna dina synpunkter anonymt. Då fyller du i detta formulär

Om du vill lämna synpunkter för någon annans räkning behöver ni båda fylla i denna fullmakt och skicka till oss.

När vi har stängt

När vi har stängt och du inte kan vänta går det bra att ringa 1177 Vårdguiden för rådgivning och hänvisning. Vid livshotande tillstånd ring 112.

Vi erbjuder även videomöte med läkare i appen Alltid öppet alla dagar 7-21.

Välj oss som din vårdcentral

Välj oss som din vårdcentral

Vi erbjuder vård med hög kvalitet och omtanke. Välkommen att välja oss som din vårdcentral!

Du listar dig enkelt hos oss via e-tjänsten på 1177. Vi kan även ordna det på plats när du kommer. 

Du har även möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Fördelen med en fast läkarkontakt är att läkaren kan lära känna dina behov och ge dig en samordnad och kontinuerlig vård.

Lista dig hos oss via 1177.se

Videomöte

Videomöte

Vi samarbetar med andra vårdcentraler för att kunna erbjuda dig videomöte med läkare alla dagar i veckan klockan 7-21, både vardag och helgdag. I videomötet möter du en läkare som är anställd på någon av de vårdcentraler som drivs i Region Stockholms regi. Du bokar videomötet i appen Alltid öppet under Vårdcentral online.

Vi kan boka videomöte med dig

Vi kan även erbjuda dig videomöte som ett alternativ till återbesök om det är lämpligt. På så vis kan du enkelt möta oss på en plats som passar dig. När du och vården är överens om en tid bokar vården videomötet med dig. Videomötet genomförs i appen Alltid öppet.

Avgifter

Videomöte har samma pris som besök på mottagning. Frikort gäller. Videomöten betalas via faktura. Om du behöver avboka så måste det göras senast 24 timmar innan ditt videomöte, annars debiteras du för uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort, är under 18 år eller 85 år och äldre.

Ombud för barn

Som vårdnadshavare till barn under 13 år kan du utföra ärenden för barnet i appen.

Tolk

Det finns möjlighet att ha med tolk vid besöket. Kontakta mottagningen i förväg och meddela att du önskar tolk

Support tekniska frågor

Läs mer om hur du laddar ner appen och hur ett videmöte går till på slso.regionstockholm.se/alltid-oppet

Vi erbjuder

Vi erbjuder

 

Här kan du hitta information om den vård vi erbjuder.

Läkarmottagning

Läkarmottagningen erbjuder

Till oss kan du komma med din kroniska sjukdom eller tillfälliga besvär. Vi ger en kvalificerad medicinsk bedömning och strävar efter att hjälpa dig på bästa sätt. Vi utreder och behandlar de flesta sjukdomar och besvär.

Ibland finns behov av specialistvård och då ordnar vi med remiss för en sådan bedömning. Vi kan även hjälpa till med recept, bedömning av eventuell sjukskrivning samt vissa intyg.

På mottagningen kan du både möta specialistläkare i allmänmedicin, ST-läkare som genomför sin utbildning till allmänspecialist eller AT-läkare som genomför utbildning till allmänläkare. ST- och AT-läkare har alltid en specialistläkare som handledare.

Senast ändrad: 2018-02-14

Sjuksköterskemottagning

Sjuksköterskemottagningen erbjuder

På sjuksköterskemottagningen hjälper vi dig med besvär som du inte behöver besöka läkare för, som exempelvis injektioner, blodtryckskontroller, sårvård och borttagning av stygn. Vi ger råd och förskriver bland annat hjälpmedel.

Senast ändrad: 2018-01-16

Barnavårdscentral

Besök gärna barnavårdscentralens egen hemsida för mer information om oss.
http://bvc.sll.se/har-finns-vi/axelsberg/

Barnavårdscentralen erbjuder

Vi erbjuder kvalificerad barnhälsovård från barnets födelse till skolstart. Vårt mål är att tillsammans med föräldrar främja barnens hälsa, trygghet och utveckling. Vi kan ge stöd och råd i föräldraskapet, upptäcka och förebygga fysisk och psykisk ohälsa, samt uppmärksamma och förebygga risker för barn i närmiljö och samhälle.

Tänk på att inte ta med ditt barn till barnavårdscentralen när barnet är sjukt. Vi har många nyfödda som besöker oss och som vi vill utsätta för så lite smittrisk som möjligt. Kontakta istället din vårdcentral eller 1177.

Senast ändrad: 2018-01-16

Diabetesmottagning

Genom att gå på regelbundna diabetesuppföljningar kan du lära dig hantera din sjukdom och förebygga komplikationer. Därför kallar vi dig som har diabetes till två besök varje år. En gång till din läkare och en gång till diabetessköterska.

Vi erbjuder dig med diabetes stöd och fortlöpande vård. Det kan exempelvis vara kontroll av blodtryck och blodsocker, utvärdering av behandling och hjälp med självtester. Vi ger även råd och information kring kost och motion för att du på bästa sätt ska kunna hantera och leva med din sjukdom.

Senast ändrad: 2018-01-16

Fotsjukvård

Vi erbjuder fotsjukvård till dig som har medicinska problem. För att komma till fotsjukvården får du först träffa en distriktssköterska, diabetessjuksköterska eller läkare som undersöker dina fötter och bedömer att du behöver fotsjukvård. Vi vårdar patienter som har:

 • diabetes med komplikationer enligt riskgrupp 2 och 3
 • cirkulationsrubbningar som tidigare har orsakat eller riskerar att orsaka sår på foten
 • svåra fotproblem på grund av exempelvis reumatiska, ortopediska eller neurologiska sjukdomar
 • vissa andra medicinska fotproblem, till exempel svårare fall av nageltrång eller fotkomplikationer vid hudsjukdomen psoriasis.
Senast ändrad: 2022-01-02

Hemsjukvård

Du som av medicinska skäl eller på grund av funktionshinder inte kan ta dig till vårdcentralen själv har möjlighet att få hemsjukvård. Ditt eventuella behov av hemsjukvård bedöms av distriktssköterska i samråd med dig och din läkare.

Hemsjukvård innebär vård och behandling i hemmet. Det kan exempelvis handla om medicinska insatser som att ge insulin, dosettdelning eller provtagning. För att din vård ska bli trygg och säker har hemsjukvården ett nära samarbete med hemtjänsten.

Senast ändrad: 2018-01-16

Provtagning

Telefon
08-123 478 75

Öppettider
Måndag-torsdag 8-16
Fredag och dag före helgdag 8-13

Waran (PK-prov)

Måndag-torsdag 8-11

Allmänt vid provtagning 
Dagen innan provtagning bör du undvika fet mat och alkohol. Blodprov tas oftast i armvecket och det är därför bra om du bär kläder som är lätta att vika upp. Nivåerna av de flesta ämnen i kroppen påverkas av kroppsläget. Innan provtagningen bör du därför sitta ned i 15 minuter i lugn och ro i väntrummet.

Fastande prover 
Om du blivit ombedd att vara fastande betyder det att du inte ska äta efter klockan 22 på kvällen före provtagningen och fram tills att du lämnat provet. Du kan dricka vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker.

Om du tar Levaxin ska du inte ta tabletten på morgonen.

Urinprov 
Om du ska lämna urinprov är du välkommen att i förväg hämta ett tomt provrör hos vårdcentralen. Du bör lämna morgonurin. Urinen ska förvaras i kylskåp så länge som möjligt.

Vila inför provtagning
Sitt gärna ner och vila cirka 15 minuter före provtagningen.

Senast ändrad: 2018-02-14

Psykisk ohälsa barn och unga

Barn och ungdomar i ålder 6-17 år som har psykisk ohälsa är välkomna att söka vård hos oss. Det kan exempelvis handla om att känna stress, ha sömnsvårigheter, känna nedstämdhet, oro, ångest eller ha problem med utagerande. Boka tid hos oss för en bedömning av din situation.

Boka tid hos läkare för remiss till Liljeholmen där man har barnuppdraget.

Senast ändrad: 2021-11-30

Psykisk ohälsa vuxna

Psykosociala teamet - verksamhet för vuxna

Alla människor kan, av olika anledningar, drabbas av svårigheter i livet som ger sig uttryck i någon form av psykisk ohälsa. Vi i psykosociala teamet på Axelsbergs vårdcentral erbjuder bedömning, rådgivning och behandling för dig som mår psykiskt dåligt. Du kan söka behandling och stöd vid till exempel stress, nedstämdhet, ångest, kris och sorg.

Psykosociala teamet på Axelsbergs vårdcentral består av tre personer, två legitimerade hälso- och sjukvårds kuratorer samt en legitimerad psykolog. Vi är alla samtalsterapeuter och har kompetens inom flera olika behandlingsformer. Vi erbjuder både enskilt samtalsstöd och gruppbehandling.

Du som söker kommer att få träffa en av oss för ett inledande samtal där en bedömning görs inför eventuell vidare behandling. Vi erbjuder både enskilt samtalsstöd och gruppbehandling.

Observera att om du redan har en pågående samtalskontakt hänvisar vi dig i första hand dit.

Vid behov arbetar vi i nära samarbete med läkare och rehab-koordinator.

Kontakt

För att komma till oss ring mottagningen för tidbokning på telefon 08-123 47 800. Du kan också boka tid genom din läkare. Ett besök hos oss kostar 250 kronor. 

OBS! Uteblivet eller sent avbokat besök kostar 400 kronor.

Varje behandlingsinsats bedöms individuellt. 

Vid misstanke om svårare psykisk ohälsa eller vid neuropsykiatrisk utredning bokas i första hand tid hos läkare som utreder om remiss ska skickas till psykiatri eller annan vårdenhet med kompetens att tillgodose dina behov.

Du kan också vända dig till internetpsykiatrin för behandling av exempelvis ångest, depression eller fobier med hjälp av KBT (kognitiv beteendeterapi).  internetpsykiatri.se

För ytterligare information om stöd och hjälp vid psykisk ohälsa gå in på 1177.se

Psykisk ohälsa barn och unga

Om du är förälder till barn och ungdom i ålder 6-17 år som är i behov av samtalsstöd och eller behandling måste du boka tid hos läkare för remiss till Liljeholmen där man har barnuppdraget.

Senast ändrad: 2023-03-15

Vaccination

Vi erbjuder kostnadsfri vaccination mot den årliga influensan och covid-19 till dig som rekommenderas att vaccinera dig. Läs vilka som rekommenderas vaccination på 1177.se

För mer omfattande vaccinationer inför utlandsresa hänvisar vi till vaccinationscentraler. 

Vaccination mot influensan
Du som har appen Alltid öppet och tillhör riskgrupp kommer att få ett meddelande där när det är dags. Då kan du boka tid via appen. Det går också bra att ringa 08-123 478 00 och välja knappval Vaccination. 

Vaccination mot covid
Bokning för endast vaccination mot covid kommer inte finnas hos oss förrän i januari.

Senast ändrad: 2023-10-31

Äldremottagning

Kontakta oss på äldremottagningen för mer information och tidsbokning.

Telefonnummer
08-123 478 13 (direkttelefon utan knappval)

Telefontider
Måndag-tisdag, torsdag-fredag 13.45-14.45
Onsdag 15-16

Övrig tid kan du ringa oss på telefonnummer 08-123 478 00. Då ringer vi tillbaka till dig på en angiven tid.

När vi blir äldre kan vårt behov av stöd och hjälp öka. Du som är 75 år eller äldre är välkommen att ringa till vår äldremottagning. När du ringer hit får du tala med en erfaren sjuksköterska eller distriktssköterska för hjälp och rådgivning direkt utan att göra knappval.

Senast ändrad: 2022-09-05
Vi som jobbar här

Vi som jobbar här

Miriam Melles

Specialist i allmänmedicin

Verksamhetschef

Caroline Kappelin

ST-läkare

Christine Rydholm

Specialist i allmänmedicin

Medicinskt ansvarig läkare

Clara Dalsgaard

Leg. läkare

Danessa Boström

ST-Läkare

Föräldraledig

Evgenia Kankulova

ST-läkare

Ingrid Solberger

Specialist i allmänmedicin

Johan Attfors

ST-läkare

Linn Samuelsson

ST-läkare

Martin Yrlid

Specialist i allmänmedicin

Maysam Al-Khamesi

Specialist i allmänmedicin

Meeri Kauppinen

Specialist i allmänmedicin

Panteha Hatefi

Distriktsläkare

Pia Broström Cederqvist

Specialist i allmänmedicin

Sanna Spännare

ST-läkare

Sarah Al-Dulaimi

ST-läkare

Silan Karin Bicen

ST-Läkare

Föräldraledig

Stephanie Liotier

Specialist i allmänmedicin

Tova De Ruvo Lohmann

Specialist i allmänmedicin

Viktor Rennéus Guthrie

AT-läkare

Kaisa Virta

Sjuksköterska

Enhetschef

Caisa Lind

Sjuksköterska

Cecilia Isaksson

Sjuksköterska

Christine Norström

Sjuksköterska

Emma Ivares

Distriktssköteska

Hadja Diallo

Distriktssköterska

Jessica Kangas

Distriktssköterska

Kioni Gustafsson

Sjuksköterska

Patricia Müller

Distriktssköterska

Sarah Eriksson

Sjuksköterska

Sofie Hultberg

distriktssköterska

Tomas Mattsson

Sjuksköterska

Vincent Cadau

Sjuksköterska

Anna Kwasniewska

Undersköterska hemsjukvård

Dawit Ambaye

Undersköterska

Larysa Kosianenko

Undersköterska

Pernilla Lindberg

Undersköterska

Caisa-Sina Sporrong

Kurator

Carolina Lödahl

rehabkoordinator

Charlotte Biesheuvel

Kurator

Jakob Katz

Psykolog

Föräldraledig

Marie Nygren

Kurator

Sofie Rosenthal

Psykolog

Camilla Staverfelt

Medicinsk sekreterare

Linda Westblom

Medicinsk sekreterare

Lise-Lotte Palerberg 

Medicinsk sekreterare

Marie Holmlund

Medicinsk sekreterare

Monika Nygren

Reception

För dig som patient

För dig som patient

Diabetesgrupp

Grupputbildning för personer med typ 2-diabetes

Utbildningen består av fem sammankomster och är en viktig del i din behandling. Du kommer att få lära dig mer om sjukdomen och hur du ska hantera den i vardagen.

Genom att träffa andra i samma situation få du också möjlighet att utbyta erfarenheter som kan ge både stöd och inspiration. Vi kommer att samtala kring deltagarnas blodsockertester och vad man själv kan göra vid höga och låga blodsockervärden. Kom gärna med önskemål om vad du vill att vi ska ta upp.

Teman för de fem träffarna:

1. Diabetessjukdomen
2. Mat
3. Behandling
4. Komplikationer
5. Att leva med diabetes

Det är viktigt att du är med vid varje tillfälle som varar cirka 2 timmar med paus för kaffe och frukt. Gruppen består av 6-8 deltagare samt en diabetessjuksköterska.

Välkommen att anmäla dig! Det finns anmälningsblanketter hos oss på vårdcentralen.

Jobba hos oss

Jobba hos oss

Är du intresserad av att jobba hos oss?

Håll utkik på Lediga jobb - Region Stockholm (sll.se) eller skicka in en spontanansökan till:
axelsbergs-vc.slso@regionstockholm.se

Till toppen